QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tři králové vyrazili do ulic. V Plzni koledoval hejtman s biskupem a primátorem

06.01.2023 11:30

Na svátek Tří králů vyrazila do ulic s charitní kasičkou trojice koledníků po celé České republice. Jinak tomu není ani v Plzeňském kraji. Jak se koleduje v Plzni nebo ve Stříbře?

Tři králové_Plzeň_060123_Roman Zarzycký
Tři králové_Plzeň_060123_Roman ZarzyckýTři králové_Stříbro_Martina SihelskáTři králové v plzni foto plzensky kraj 6Tri králové v plzni foto Plzensky krajTři králové v plzni foto plzensky krajTří králové v Plzni foto pLzensky krajTři králové v plzni foto plzensky kraj4Tři králové v plzni foto plzensky kraj7

Do ulic Plzně vyrazila v pátek 6. ledna trojice představitelů města a kraje. Zapojení Plzeňského kraje, města a biskupství do Tříkrálové sbírky se stalo již tradicí.

Poprvé se neobvyklá trojice koledníků vydala do centra západočeské metropole v roce 2017. Tehdy vyšli koledníci ve složení biskup Tomáš Holub, tehdejší hejtman Josef Bernard a tehdejší primátor Martin Zrzavecký. Tradice pokračuje i letos.

Spolu s Tomášem Holubem se do ulic vydal hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták a primátor města Plzně Roman Zarzycký. „Právě jsme vyrazili na koledu! K+M+B - Kašpar, Melichar, Baltazar, ale symbolicky i kraj, město a biskupství,“ zveřejnil na sociální síti Roman Zarzycký, primátor města Plzně.

Koledníci dorazili i na městské úřady například na plzeňskou jedničku. "Také u nás proběhla tříkrálová sbírka, přišly k nám děti z církevní mateřské školy kardinála Berana," uvedla starostka MO Plzeň 1 Ivana Bubeníčková.

Koleduje se například i ve Stříbře na Tachovsku. Do ulic vyrazili žáci ze ZŠ Mánesova Stříbro. Přispět do charitní kasičky bude možné i na koncertě. Od 18. hodiny totiž proběhne v Městském muzeu Stříbro Tříkrálový koncert. „Přijďte s námi přivítat tři krále za doprovodu vánočních písní v podání souboru staré hudby Cavalla Kladruby a pěveckého sboru Cantus Stříbro. Sváteční atmosféru dotvoří živý betlém, který si pro vás připravili žáci ZUŠ Stříbro,“ lákají organizátoři akce.

Akce spojené s Tříkrálovou sbírkou budou probíhat i o víkendu. Informovali jsme detailně zde.

Tříkrálová sbírka je důležitou pomocí pro osoby v nouzi. Rok co rok se vydají do ulic trojice Kašpar, Melichar a Baltazar, kteří obcházejí domácnosti a přejí lidem vše dobré a zároveň žádají o finanční dar pro potřebné. Tři krále se zapečetěnou pokladničkou Charity ČR potkáte ve dnech 1. až 15. ledna 2023. Ve stejném termínu budou rozmístěny kasičky také na veřejných místech.

Foto:

Roman Zarzycký, Martina Sihelská, Plzeňský kraj, MO Plzeň 1

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24