Tři senioři získali nový domov. Plzeň má druhé sdílené bydlení - FOTKY

01.12.2022 11:20

Ve čtvrtek 1. prosince se mohou tři senioři nastěhovat do nového sdíleného bydlení, které Plzeň zřídila v Petákově ulici 9 v Plzni. Lidé, kteří se ocitli v tíživé sociální situaci, mají nyní šanci na lepší život.

senioři sdílené bydlení_1222_MMP (4)
senioři sdílené bydlení_1222_MMP (4)senioři sdílené bydlení_1222_MMP (1)senioři sdílené bydlení_1222_MMP (2)senioři sdílené bydlení_1222_MMP (3)senioři sdílené bydlení_1222_MMP (5)senioři sdílené bydlení_1222_MMP (6)

Tři senioři budou mít vlastní pokoj se sdílenou kuchyní a sociálním zázemím. „Byt v Petákově ulici číslo 9 jsme vybudovali pro sdílené bydlení seniorů nebo osob se zdravotním postižením. Budou zde bydlet tři občané seniorského věku, kterým do nové životní etapy přeji především mnoho štěstí a klidu,“ řekla při prohlídce bytu radní pro oblast bytovou včetně sociálního začleňování Světlana Budková a doplnila: „Náklady na vybudování sdíleného bydlení jsou necelé dva miliony korun s DPH."

První sdílené bydlení vybudovalo město v roce 2020, to propojuje generaci seniorů a mladých lidí. Městu se osvědčilo první sdílené bydlení ve Veleslavínově ulici, kde v jednom domě byly opraveny dva byty. V jednom z nich bydlí senioři a druhý obývají čtyři studenti Západočeské univerzity v Plzni. Ti jsou připraveni pomoci v podnájmu seniorům s některými potřebami, jako je například nákup či úklid. Doposud však tato nabídka ze strany seniorů nebyla využita, jsou soběstační, a tak studenti vypomáhají odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování,“ řekla Světlana Budková s tím, že celkové náklady na úpravu obou bytů ve Veleslavínově pak byly 5,2 milionu korun s DPH.

Sdílený byt budou užívat tři senioři – jedna žena a dva muži. Jedním z podnájemců je pětašedesátiletý pan Václav. „Ocitl jsem se v těžké životní situaci, kdy jsem po rozchodu s přítelkyní přišel o bydlení. Nyní jsem byl v azylovém domě. Se začátkem prosince mi začíná nová životní etapa. Těším se, že budu mít konečně klid, své soukromí, v rámci možností si začnu vařit a budu se věnovat svému největšímu koníčku – rallye,“ uvedl pan Václav při podpisu podnájemní smlouvy.

Sdílený byt je v nájmu a ve správě Obytné zóny Sylván. Podnájemci je vždy pronajímán jeden pokoj a sdílené části bytu, tj. kuchyně, předsíň a sociální zařízení za nájemné ve výši 190 korun za den a osobu. Daný byt je určen stěžejně občanům ve věku od 60 let, jejichž jediným zdrojem příjmu je převážně starobní či invalidní důchod, případně dávky hmotné nouze, nebo mzda ze zaměstnání a jsou občany Plzně nebo zde prokazatelně dlouhodobě žijí. Sdílené bydlení je určeno osobám s nevyhovujícím nebo nejistým bydlením, či uvolňujícím byt v majetku města Plzně, narušenými rodinnými vztahy, žijící v osamělosti.

Foto MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24