U Boleveckých rybníků začne v pondělí kácení stromů

14.01.2023 13:29

V okolí Boleveckých rybníků v Plzni začne už po víkendu kácení stromů. Město apeluje na občany, aby byli opatrní.

CG0A3127

Těžba v rekreační oblasti Bolevecké rybníky potrvá přibližně do poloviny února.

"Lesníci SVSMP začínají od pondělí 16. ledna kácet uschlé a poškozené stromy hlavně v blízkosti cest kolem Boleveckých rybníků. Práce potrvají přibližně do poloviny února," uvádí plzeňský magistrát.

Lidé by měli být po dobu kácení v místě velmi oparní. "Návštěvníky prosíme: buďte ohleduplní, dodržujte pokyny lesníků a s ohledem na vlastní bezpečnost nevstupujte do míst, kde se právě dřevo těží," uvádí dále magistrát.

V době kácení, které proběhne kolem Seneckého a Velkého boleveckého rybníka, budou některé cesty z důvodu bezpečnosti lokálně uzavřeny. Ve většině případů budou cesty uzavřeny jen v řádu hodin, jen u cesty za skautskou klubovnou u Seneckého rybníka to zřejmě bude celý den.

Současně bude také v blízkosti Seneckého rybníka probíhat prosvětlování porostu. „Clonná seč, jak prosvětlení lesa odborně nazýváme, je záměrné postupné snižování počtu dospělých stromů v porostu způsobem, který vytvoří optimální podmínky k tomu, aby se dobře ujala semena lesních dřevin. Následné odrůstání mladých stromků, které v lese vyrostly bez zásahu lesníků, tedy pomůže jak stávajícím starším, ale zdravým stromům, tak semenáčkům, které vyrůstají pod nimi. Podpoříme tak přirozené zmlazení lesa a nastartujeme jeho přirozenou obnovu. Dubům, bukům i borovicím, které hůře snášejí klimatickou změnu, tak dodáme více světla i vláhy, která by se k nim při slabém dešti hustými korunami nedostala,“ vysvětlil vedoucí oddělení městských lesů Správy veřejného statku města Plzně Milan Sekáč.

 

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24