QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Úslava dosáhla II. stupně, v Dobřanech voda z polí zaplavila domy- FOTO, VIDEO

15.04.2023 9:49     15.04.2023 20:30

Český hydrometeorologický ústav varoval před vydatným deštěm a sněžením na Šumavě. Vyhlášena byla i povodňová bdělost, hladiny řek v regionu stoupají.

mochtinsky potok hasiči LUBY
mochtinsky potok hasiči LUBYmochtinsky potok hasiči LUBY 5mochtinsky potok hasiči LUBY_1uhlava v Přešticíchdobrany cerpaní vody 1dobrany cerpaní vodydobrany cerpání vodydobřany cerpání vody 1dobřanydobřany čerpání vodyčerpání vody Kašoerkyčerpání vody KAšperské HOry

Na I. stupeň se dostala dopoledne Klabava, Úslava a Mochtínský potok. Během odpoledne dosáhla Úslava v Koterově II. povodňového stupně, večer poté Úslava v Prádle. V pohotovosti jsou hasiči, kteří zasahují po celém kraji. Například v Dobřanech zaplavila domy voda z polí.

Stoupání hladin řek způsobily vydatné deště a sněžení na Šumavě. "Vydatné srážky o úhrnu 20 až 40 mm postihly většinu území ČR. Nejvyšší úhrny srážek, až 50 mm, hlásí Šumava," uvedl ČHMÚ.

Výstaha ČHMÚ tzv. povodňová bdělost platí pro celý Plzeňský kraj až do nedělního poledne.

Řeka Úslava v Koterově dosáhla během sobotního odpoledne II. povodňového stupně, ve 13:30 hodin byla výška hladiny 157 cm, ve 14:30 měla už 163 cm. II. stupně dosáhla řeka Úslava i v Prádle, hladina řeky byla v půl deváté večer na 165 cm (180 cm je III. stupeň).

Zvýšenou hladinu měla dopoledne i Klabava na Rokycansku, řeka je na I. stupni povodňové aktivity.

Rychle během sobotního rána stoupal Mochtínský potok v Soběticích, ten byl dopoledne na 147 cm a do druhého stupně zbývaly už jen 3 cm. Hladina už ale nestoupá. Jak to vypadalo na poldru Mochtínského potoka se můžete podívat ve fotogalerii (foto SDH Klatovy Luby).

V sobotu odpoledne dosáhla I. povodňového stupně řeka Úhlava v Tajanově a ve Šťěnovicích.

Jak vypadala Úhlava v sobotu pozdě odpoledne v Přešticích, můžete vidět ve videu.

 

Hasiči v Dobřanech čerpali v sobotu odpoledne vodu, která se valila z polí a zaplavila rodinné domy v areálu bývalých kasáren.

Na místo vyjelo několik jednotek hasičů, kromě dobřanských, to byli hasiči z Přeštic, Chlumčan a Šlovic.Hasiči zastavili přítok z polí a odčerpali vodu. Fotografie najdete ve fotogalerii (zdroj fcb. Hasiči města Dobřany)

Hasiči se po celou sobotu nezastavili. Zasahovali u popadaných stromů i čerpání vody napříč celý krajem.

foto:

FCB SDH Klatovy Luby - Mochtínský potok, Přeštice - Úhlava foto Milan Janoch, fcb. Hasiči Dobřany a SDH Kašperské Hory

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24