Úspěšný absolvent? Konference na SPŠE v Plzni přinesla zajímavou diskusi

19.05.2023 15:47

Ve čtvrtek 18. května se v aule Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy elektrotechnické v Plzni na Slovanech konala konference s názvem Úspěšný absolvent. Hlavním tématem byla spolupráce s firmami a vysokými školami.

Konference uspesny absolvent spse_foto QAP (9)
Konference uspesny absolvent spse_foto QAP (9)Konference uspesny absolvent spse_foto QAP (6)Konference uspesny absolvent spse_foto QAP (10)Konference uspesny absolvent spse_foto QAP (15)Konference uspesny absolvent spse_foto QAP (16)Konference uspesny absolvent spse_foto QAP (20)Konference uspesny absolvent spse_foto QAP (21)Konference uspesny absolvent spse_foto QAP (22)Konference uspesny absolvent spse_foto QA (1)Konference uspesny absolvent spse_foto QA (2)Konference uspesny absolvent spse_foto QA (4)Konference uspesny absolvent spse_foto QA (3)Konference uspesny absolvent spse_foto QA (6)Konference uspesny absolvent spse_foto QAP (1)Konference uspesny absolvent spse_foto QAP (4)Konference uspesny absolvent spse_foto QAP (5)Konference uspesny absolvent spse_foto QAP (6)

Na konferenci byli přítomni zástupci firem, společností i vysokých škol z regionu a samozřejmě vedení Střední průmyslové školy elektrotechnické, které konferenci uspořádalo.

„Chtěli bychom takovou konferenci pořádat každoročně, spolupráce s vysokými školami a firmami musí být kontinuální,“ řekl ředitel školy Vlastimil Volák s tím, že škola má v plánu i během roku online formou sbírat data a zpětnou vazbu od zástupců firem.

A proč právě název Úspěšný absolvent? „O to nám ve škole jde, na konci studia má být úspěšný absolvent připravený na další život, schopný začít fungovat ve firmě nebo na vysoké škole,“ vysvětlil Vlastimil Volák.

Škola řeší zájem dětí stejně jako vedení firem, které si vybírá nové zaměstnance i z řad absolventů. „I pro nás je to o motivaci, jak sem dostat děti, které to bude ve škole bavit. Technické obory nejsou pro každého, ani pro lidi, kteří se nechtějí dále vzdělávat,“ zmínil se ředitel školy Vlastimil Volák.

Pohled školy a firem, jak propojit tyto dva světy? To se neslo celou konferencí. Zmíněny byly atributy, které ovlivňují obě tyto oblasti. Zazněla konkrétní fakta, která dnes ovlivňují fungování škol i firem.

Rychlost doby a vývoj s sebou přináší inovace, novinky, dnes už umělou inteligenci apod. Vedení školy ale musí přemýšlet dopředu, ideálně vyprodukovat absolventy, kteří budou velmi úspěšní na trhu. Dnes ale nikdo neví, zda za pět let budou potřeba ještě programátoři. Možná už za čtyři roky bude programovat jen umělá inteligence. A vedení školy je tak před rozhodnutím, zda má smysl vůbec obor otevřít. I to zaznělo v aule školy na Slovanech.

Dlouhá diskuse se pak strhla kolem praxe studentů ve školách. Shoda panovala na tom, že délka praxe u středoškoláků, která činí 14 dní, je nedostatečná. „Během této doby studenti jen poznají chod firmy, ale rozhodně se moc nenaučí,“ shodovali se zástupci firem. Hned padlo i několik konstruktivních návrhů na řešení tohoto problému.

A firmy se shledávají i s dalším úskalím samotných absolventů. Ti mají často pocit, že jen jako absolventi už mají zaručený vysoký výdělek. „A nejen vysoký výdělek, i čtyřdenní pracovní týden, bez toho aniž by něco dokázali. Bez praxe? Bez zkušeností a dovedností? To přece nejde,“ shodli se všichni. Běžně se s tímto ale firmy u dnešních absolventů setkávají.

A zazněl i další problém dnešní doby. Manuální zručnost studentů chybí. Firmy se potýkají s tím, že už nelze ani motivovat penězi. Vysoké ohodnocení už dnes není vše. „Chybí nám manuálně zruční a zodpovědní, oni se raději vykašlou na peníze a jdou raději do montovny, než aby jezdili po světě a měli zodpovědnost. My už jsme i rezignovali na kvalifikaci, ale neumíme sehnat lidi se zájmem, zodpovědné a schopné,“ uvedl na konferenci další účastník.

Jedině kooperace a komunikace mezi školou a firmami může přinést zlepšení do budoucnosti. I to ukázala tato konference. Ředitel školy Vlastimil Volák představil dále plánovanou akci s názvem Kariérní jarmark, který by měl opět proběhnout v únoru 2024. Dále stipendijní fond, exkurze ve firmách a možnosti další spolupráce. Škola má už v současné době výbornou spolupráci s firmami, je ale otevřená k jakémukoliv zlepšení této kooperace. Setkání v rámci konference a vzájemná diskuse ukázala, že bavit se o těchto věcech má velký smysl.

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24