QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Brdech vás provede Lesník nové generace, ukáže i zaniklou historii

06.11.2023 9:55

Lesník nové generace bude návštěvníkům s využitím rozšířené reality, počítačového modelování, umělé inteligence a dalších nejmodernějších technologií ukazovat dávno zaniklou historii Brd a další zajímavosti.

Brdy_Lesník nové generace 1023_vls (2)
Brdy_Lesník nové generace 1023_vls (2)Brdy_Lesník nové generace 1023_vls (4)Brdy_Lesník nové generace 1023_vls (3)Brdy_Lesník nové generace 1023_vls (1)

Lesník nové generace dokáže díky nejmodernějším technologiím dříve nepředstavitelné - například ukáže brdské lokality tak, jak vypadaly před více než stovkou let – třeba bývalý rybník s továrnou na výrobu octa na břehu v místech, kde se dnes rozkládá vodní nádrž Obecnice, zvaná Octárna.

Zavede také na přírodní vyhlídky, z nichž se nabízí výhled na unikátní krajinu, kterou Vojenské lesy spravují a upozorní na zvířata, která ji obývají.

„Lesník nové generace je symbol změny. A to nejen v lesnictví, ale i ve vzdělávání široké veřejnosti. Symbol změny v nás, v našem myšlení a chápání přírody a krajiny. Proto se postupně s touto postavou bude veřejnost setkávat nejen v Brdech a v Ralsku, ale také na desítkách akcí, které připravuje šest našich lesnických divizí v Čechách i na Moravě - u stánků lesní pedagogiky, kde se snažíme na nejmladší generaci přenést lásku k lesu a krajině, či na vycházkách, které naši lesní pedagogové pravidelně organizují,“ vysvětlil vedoucí oddělení vnějších vztahů VLS Martin Zajíček.

V průběhu podzimu budou na brdských turistických trasách přibývat stojany s QR kódy, které umožní nahlédnout i do mnohdy nepřístupných míst. Turisté si budou moci prohlédnout detailně celý objekt ikonického zámečku Tři trubky na věrném 3D modelu. Nebo se přenést přímo na dopadovou plochu Jordán a dokonce nahlédnout do útrob vojenského symbolu Brd, slavného pěchotního srubu „Benešák,“ do něhož je jinak vchod důkladně zalitý betonovou směsí.

Na bývalých tankodromech a střelnicích si návštěvníci mohou prohlédnout 3D modely vojenské techniky, která už ale v Brdech devět let necvičí – například tank T -72 nebo vrtulník Mi 17.

Foto vls.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT