QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V CHKO Český les objevili během exkurze nový druh motýla

06.01.2022 10:00

Přírodovědci z CHKO Český les objevili během exkurze pro veřejnost na Domažlicku nový druh motýla. Jedná se o první potvrzený nález kriticky ohroženého hnědáska podunajského na území celých Čech.

hnědásek podunajský (3)
hnědásek podunajský (3)hnědásek podunajský (5)hnědásek podunajský (2)hnědásek podunajský (1)hnědásek podunajský (4)hnědásek podunajský (6)hnědásek podunajský (7)

V červenci roku 2021 proběhla exkurze s názvem ‚Motýli od Černé Řeky‘. „Hlouček účastníků se vydal po mezích, květnatých pastvinách a loukách z Černé Řeky na Jindřichovu Horu. Měli se seznámit s místními druhy motýlí fauny, jmenovitě modráskem bahenním a vřetenuškou mokřadní. Ty se najít nepovedlo, ale útěchou byl odchyt vzácného ohniváčka černočárného a ohniváčka modrolesklého,“ popisuje Zuzana Blažková, zooložka Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která exkurzi vedla.

Zlom nastal pozorováním netypických “hnědásků jitrocelových”, kteří nesli neobvyklé vnější znaky. Na místě byly pořízeny fotografie, které zooložka rozeslala ke konzultaci zkušenějším odborníkům v západních Čechách, jižních Čechách a Vsackých Beskydech. Původní determinace vylučující hnědáska jitrocelového byla přijata chladně, a tak Zuzana Blažková provedla následující týden odchyt dvou exemplářů pro srovnávací preparaci a genetickou analýzu.

Analýza potvrdila, že se jedná o hnědáska podunajského. Doposud se předpokládalo, že se tento druh v České republice vyskytuje pouze na lesostepích jižní Moravy. Současný nález z Českého lesa tak lze považovat za senzaci, dodává Zuzana Blažková.

Hnědásek podunajský je drobnější motýl s tmavou páskou a ve srovnání s hnědáskem jitrocelovým má výrazně užší křídla.

Lokalita bude teď intenzivněji sledována zájmu ze strany Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a Správy CHKO Český les. „Je třeba důkladně zhodnotit stav místní populace tohoto vzácného motýla vzhledem k okolnímu prostředí a zajistit mu vhodné podmínky,“ uzavírá Zuzana Blažková.

 

foto: CHKO Český les

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24