V dětské kaši Nestlé byl atropin! Inspekce nařídila její stažení - FOTKY

14.04.2016 7:56

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila stažení z trhu dětské kaše Nestlé, kterou objevila v prodejnách dm drogerie markt. Čtěte podrobnosti.

1_postcard
1_postcard231

Stážní zemdělská a potravinářská inspekce při kontrolách potravin a potravinových výrobků odhalila další produkt, který může být zdraví nebezpečný. Tentokrát jde navíc o sortiment, který je určen malým dětem. Z trhu nařídili inspketoři stažení dětské nemléčné kaše Nestlé.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila kaši v síti prodejen dm drogerie markt s.r.o.. Jedná se o výrobek "Nestlé nemléčná kaše osmizrnná" s označením data minimální trvanlivosti do dubna příštího roku s šarží L53030291.

"Laboratorní analýza SZPI ve výrobku potvrdila přítomnost atropinu v koncentraci 7,9 mikrogramu na kilogram (μg/kg ), přípustný limit je přitom předpisem stanovaný v maximální výši 1 μg/kg. Z uvedeného důvodu byla potravina vyhodnocena jako nebezpečná a SZPI nařídila její stažení z tržní sítě. Atropin je tropanový alkaloid se známými negativními účinky na lidské zdraví," říká k případu mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Inspekce výrobek zařadila do evropského systému rychlého varování. Všem, kteří už ji mají doma, navíc doporučuje, aby rozhodně kaši dětem nedávali. "S dovozcem SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty," dodává mluvčí SZPI.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24