QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Klatovech vznikla nová laboratoř, je zaměřena na imunologická vyšetření

15.12.2022 17:30

Klatovská nemocnice zprovoznila v uplynulých dnech laboratoř klinické imunologie a alergologie. Bude mimo jiné měřit protilátky, analyzovat obranyschopnost organizmu a bude zkoumat i autoimunitu nebo alergie.

Imunologie_Nemocnice Klatovy

Pro pacienty s poruchami imunity a alergiky se následně zprovozní i imunologicko-alergologická ambulance, která bude zajišťovat specializovanou péči a léčbu těchto pacientů. Laboratoř bude provádět vyšetření nejen pro Klatovskou nemocnici a další krajská zařízení, ale své služby nabídne i dalším zdravotníkům a zdravotnickým zařízením v regionu.

Laboratoř vzniká v nemocnici jako zcela nové pracoviště. Zabydluje se ve zrekonstruovaných prostorech v bývalé poliklinice v ulici Pod Nemocnicí.

„Nedostatečná imunita se u pacientů projevuje častou nemocností, zejména časným nachlazením, průjmy, ale i vážnějšími pneumoniemi, bronchitidami, záněty močových cest až septickými stavy. O špatném stavu imunity také svědčí zdlouhavé nebo komplikované hojení úrazových či pooperačních stavů. Častými pacienty s deficitem imunity jsou také pacienti po onkologické léčbě nebo pacienti nakaženi virem HIV. Všechny tyto stavy bude moci laboratoř diagnostikovat,“ řekla analytička laboratoře.

Pokud se u pacientů skutečně odhalí potíže s imunitou, bude jim zajištěna i další péče. „V nejbližších týdnech zprovozníme imunologickou a alergologickou ambulanci, která se bude o takové pacienty starat. Pacientům nabídne krom diagnostiky i imunologickou či alergologickou terapii, případně indikuje pacienty k centrové péči na vyšších pracovištích,“ doplnila vedoucí lékařka laboratoře a ambulance Jana Hanzlíková, která si do Klatov přináší bohaté zkušenosti z Ústavu imunologie a alergologie plzeňské fakultní nemocnice.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24