QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V platnosti je výstraha před náledím i sněhem. Platí pro celý Plzeňský kraj

18.11.2022 12:07

Až do soboty hrozí v Plzeňském kraji náledí. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu, která je v platnosti od dnešního dne.

6

V platnosti je výstraha před jevem s vysokou pravděpodobností výskytu: Náledí. Platí od dnešních 21 hodin do zítřejších 10 hodin.

„Během dnešního dne se od severovýchodu ochlazuje, teploty budou postupně od severu a severovýchodu klesat pod bod mrazu. Mokré povrchy budou namrzat a místy se vytvoří náledí, v případě sněhové pokrývky i zmrazky. V sobotu během dne bude místy celodenní mráz, náledí a zmrazky proto mohou přetrvávat až do nedělního dopoledne,“ informoval v pátek 18. listopadu Český hydrometeorologický ústav.

Dle meteorologů se budou dešťové srážky postupně měnit ve sněhové. „Nejintenzivnější sněžení očekáváme od pátečních večerních hodin na jihozápadě území, kde sněžení bude přetrvávat i během soboty a ve večerních hodinách zeslábne. V tomto období na jihozápadě území může napadnout od 5 do 15 cm nového sněhu. Na ostatním území spadne od 0 do 5 cm nového sněhu. V noci na neděli klesnou minimální teploty v severní polovině území při zmenšené oblačnosti na -8 až -12 °C,“ doplňuje informace ČHMÚ.

V platnosti je i výstraha před jevem s vysokou pravděpodobností výskytu: Nová sněhová pokrývka, a to od dnešních 20 hodin, do zítřejší 18. hodiny. Platí pro celý Plzeňský kraj. „Při poklesu teplot pod bod mrazu se bude lokálně vytvářet náledí nebo zmrazky. Na neošetřených komunikacích hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ uvedl ČHMÚ.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24