V Plzeňském kraji jezdí vlaky se speciálním bezpečnostním zařízením ETCS

13.02.2023 18:11

České dráhy v lednu zahájily provoz pod dohledem zabezpečovacího systému ETCS v úseku Beroun – Plzeň – Cheb (mimo stanici Plzeň hl. n.). Dle ČD jde o významný milník v testování ETCS.

ETCS_Ministerstvo dopravy_0223 (1)

„Národní železniční dopravce se připravuje na zahájení výhradního provozu pod dohledem evropského vlakového zabezpečovacího zařízení ETCS i v západních Čechách. V lednu 2023 zahájil provoz pod dohledem ETCS s elektrickými jednotkami RegioPanter řady 650.2 v úseku Beroun – Plzeň – Cheb,“ uvádí Ministerstvo dopravy ČR.

Co to vlastně ETCS je? „Je to jednotný celoevropský zabezpečovací systém, který bude zajišťovat jednotnou evropskou železnici a vyšší bezpečnost provozu na ní. Zajistí také, aby vlaky dopravců mohly volně, bez problémů přejíždět z jedné země do druhé,“ vysvětluje Správa železnic s tím, že systém se skládá ze dvou základních částí – mobilní a traťové: mobilní neboli palubní část je namontována na vozidla, traťová neboli infrastrukturní část se instaluje podél tratí.

Pod výhradním dohledem ETCS se jezdí už například na trati z Olomouce do Uničova. Nyní se bezpečnostní systém zavádí na trati v Plzeňském kraji. „Bezpečnost cestujících a železničního provozu je naše priorita číslo jedna. Proto věnujeme velkou pozornost instalaci jednotného evropského zabezpečovacího systému ETCS a jeho uvádění do provozu. Rozšíření provozu pod dohledem ETCS na 3. koridoru pod Oblastním ředitelstvím osobní dopravy Západ představuje další významný milník v testování ETCS na dalších téměř 170 kilometrech českých tratí,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

„Provoz pod dohledem ETCS na 3. železničním koridoru z Berouna až do Chebu (mimo stanici Plzeň hl.n.) začal v lednu s elektrickými jednotkami řady 650.2 RegioPanter. V úseku Beroun – Plzeň je v provozu 11 jednotek a na spěšných vlacích z Plzně do Chebu a Karlových Varů další 4 soupravy,“ uvádí Ministerstvo dopravy ČR.

Foto Ministerstvo dopravy ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24