QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V plzeňských Liticích začala dlouho očekávaná rekonstrukce Spádné ulice - FOTKY

21.07.2023 12:22

Obyvatelé Spádné ulice v Liticích čekali na rekonstrukci dlouhá léta. Stavební akce se nyní podařila zahájit po dohodě starosty Litic s Odborem investic Magistrátu města Plzně. Obvod tak navíc ušetří finance.

rekonstrukce spadna ulicie oriz
rekonstrukce spadna ulicie orizrekonstrukce spadna 2rekonstrukce spadna litice začalarekonstrukce spadnarekonstrukce spadne ulicerekonstrukce spadne ulicie v liticichrekosntrukce spadna ulciiespadna litice rekonstrukcespadna rekonstrukce začalaspadna rekonstrukcerekonstrukce spadna 2_8

"Už před volbami jsem lidem ve Spádné slíbil realizaci rekonstrukce v roce 2023. Potřebné finance jsme proto schválii do letošního rozpočtu a byli jsme připraveni jít do investice jako obvod. Nakonec se ale podařilo financování rekonstrukce domluvit s Odborem investic MMP," vysvětlil QAPu starosta Litic Michal Hausner.

Jak uvedl náměstek primárora, na rekonstrukci už dlouho existoval projekt. "Tato stavba se nedařila v minulých letech zrealizovat, a to i přesto, že byl už nekolik let připravený projekt. Požadavku starosty Litic jsem rád vyhověl, rekonstrukci hradíme z rozpočtu odboru investic. Dohodli jsme se s vedením šestého městského obvodu, že ušetřené finance za tuto stavbu použije na jiné investiční akce, které jsou v Liticích potřeba," uvedl první náměstek primátora města Plzně Pavel Bosák.

Obvod díky dohodě s magistrátem ušetří z rozpočtu více než tři miliony korun. "Ušetřenou částku ve výši 3 100 00 korun přesuneme do fondu rozvoje a rezerv, kde budeme střádat finance na stavbu nové mateřské školy," říká Hausner. Právě nová mateřská škola v Liticích je další velkou investiční akcí v tomto plzeňském obvodu.

Ve Spádné ulici v Liticích se nachází sídliště, které bylo postaveno již na přelomu 60. a 70. let. Okolní ulice tak neodpovídaly současnému standardu. Obyvatelé zde nemají dostatek parkovacích míst a lidé parkují na trávníku nebo tam, kde zrovna najdou nějaké volné místo.

"V době výstavby sídliště připadala na jeden vchod maximálně dvě osobní auta. V současnosti připadá na jeden byt spíše více aut. Rekonstrukcí získáme 29 parkovacích míst včetně dvou míst pro invalidy. Dosud vlastně v této části sídliště nebylo ani jedno oficiální místo pro parkování," doplňuje starosta šestého plzeňského obvodu,

V rámci rekonstrukce dojde k úpravě komunikace, zeleně, parkování a veřejného osvětlení. Nové budou také přístřešky pro nádoby na odpad a sušáky na prádlo.

Stavba byla oficiálně zahájena 10. července. "Dokončení předpokládáme nejdéle do konce září. Pokud půjdou práce dobře, mohlo by být hotovo už v polovině září," říká Michal Hausner.

foto: MO Plzeň 6

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT