V Plzni můžete vyrazit za záchranáři, v rámci Dne linky 155 připravují ukázky pro veřejnost

14.05.2023 10:00

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje pořádá v pondělí 15. května v rámci celorepublikové akce Den linky 155 ukázky činnosti pro širokou veřejnost. V Plzni můžete navštívit záchranáře přímo v jejich sídle na Klatovské třídě.

C3

"Přijďte nás navštívit a my Vás seznámíme s prací Zdravotnického operačního střediska, ukážeme Vám, jak správně poskytnout první pomoc a předvedeme Vám záchranářské vybavení. Těšíme se na Vás od 13:00 do 18:00 hodin," zvou plzeňští záchranáři širokou veřejnost.

Den linky 155 oslaví symbolicky 15. 5. zdravotnické záchranné služby napříč celou republikou. V Plzni se letos den linky 155 uskuteční přímo v hlavním sídle záchranné služby na Klatovské třídě 200.

Od 13 hodin jsou pro veřejnost připraveny ukázky práce operačního střediska, volání pomocí aplikace záchranka. Návštěvníci si mohou procvičit simulovanou první pomoc, pod vedením zkušených záchranářů. V této budově je i krajské operační středisko tísňové linky 155, a tak příchozí uvidí také to, jak operátoři přijímají tísňovou výzvu, co vše využívají ke své práci, jak reálně operační středisko vypadá.

 

Za loňský rok eviduje Asociace zdravotnických záchranných služeb celkový počet téměř 1 228 tisíc výjezdů. Je to rekordní údaj, který představuje nárůst o více jak 60 tisíc výjezdů (5 procent) oproti předchozímu roku. Nárůst v loňském roce zaznamenala naprostá většina zdravotnických záchranných služeb. Posádky tak každou hodinu vyjížděly k pacientům v průměru 140krát, to znamená více jak dva výjezdy za minutu. V České republice bylo v loňském roce celkem 612 výjezdových skupin zdravotnických záchranných služeb, které k pacientům vyrážely z 318 základen.

Za každým takovým výjezdem záchranářské nebo lékařské posádky k pacientům je v naprosté většině případů tísňová výzva přijatá prostřednictvím linky 155 na některém ze 14 zdravotnických operačních středisek. Ta jsou rozmístěna po jednom v každém kraji a v hlavním městě.

Víte, jak správně postupovat při pomoci druhým a volání na linku 155?

  • Na prvním místě je bezpečnost samotných zachránců. Než začneme komukoliv pomáhat, vždy je důležité se na pár sekund zastavit a zamyslet se, jestli nám nehrozí nějaké nebezpečí.
  • Zdravotnickou záchrannou službu volejte vždy, když si nejste jistí, zda danou situaci zvládnete vlastními silami. Ne každé volání musí nutně skončit výjezdem záchranné služby, ale třeba „jen“ užitečnou radou.
  • Pokud se rozhodnete pomoc v případě ohrožení zdraví zavolat, vždy vytočte přímo tísňovou linku 155. Případně využijte bezplatnou aplikaci Záchranka.
  • Nejdůležitější informací, kterou operátor potřebuje vědět, je adresa – tedy místo, kde se nacházíte.
  • Pak přenechejte iniciativu na operátorovi – odpovídejte na otázky, nechte se vést a nikdy nezavěšujte jako první.
  • Nemusíte mít strach, protože i laika dokážou profesionálové na tísňové lince navést k poskytnutí účinné první pomoci. Není to nic těžkého, díky jejich radám zvládne pomoci opravdu každý a nakonec zjistíte, že k záchraně života nepotřebujete víc než svoje dvě ruce.
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24