V Plzni se chystá soutěž školních jídelen. Cílem je zlepšit stravování ve školách

21.01.2025 14:19

Plzeň spouští nový projekt, který má ukázat, že i zdravé suroviny mohou dětem chutnat. Do soutěže Školní jídelna roku 2025 se zapojilo 22 školních jídelen z Plzně.

ilustrační foto_QAP foto

Město Plzeň zahajuje projekt Vaříme s chutí – Školní jídelna roku 2025, jehož cílem je zlepšit kvalitu a pestrost stravování v místních školách. „Hlavním cílem je zapojit do školního stravování nové trendy ve vaření, nové recepty. Chceme ukázat, že i ze zdravých surovin lze připravit chutná jídla, která si děti oblíbí,“ zmínila náměstkyně primátora pro oblast školství Lucie Kantorová.

Do soutěže se zapojilo 22 z 24 městem zřizovaných školních jídelen. V prvním kole, které končí 20. března, připraví kuchaři a kuchařky v jídelnách dva pokrmy - jídlo s rybou a bezmasé jídlo na bázi luštěnin. „První kolo bude probíhat přímo na školách. Hodnotit pokrmy bude nejen odborná porota složená ze zástupců Magistrátu města Plzně a profesionálních kuchařů, ale také zástupci školního parlamentu. Často s nimi hovořím a vím, že i oni chtějí zlepšovat stravování, chceme je tedy do projektu aktivně zapojit,“ vysvětlila Lucie Kantorová.

Šest nejlepších jídelen postoupí do finále, které se uskuteční 9. května 2025. Vítězná jídelna získá titul Školní jídelna roku 2025, finanční odměnu, vybavení do kuchyně, kuchařku a pobytový voucher. Ocenění čeká i na školy, které obsadí druhé a třetí místo, stejně jako na všechny ostatní účastníky.

„Stěžejní je pro nás chuť, prezentace a originalita pokrmů, ale i pestrost použitých surovin. Rádi bychom zároveň ukázali, jak školní stravu zatraktivnit,“ vysvětlil jeden z porotců Tomáš Popp, šéfkuchař a manažer Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Projekt má ambici ukázat, že i školní obědy mohou být zdravé, chutné a zároveň oblíbené u dětí. Mezi nejoblíbenější jídla dětí na základních školách většinou totiž patří sladké pokrmy nebo smažený řízek.

Oblíbenost sladkých obědů potvrdila QAPu i Zlata Burešová, vedoucí školní jídelny na 15. ZŠ. „Na naší škole si mohou děti vybírat ze dvou variant. Vaříme denně asi 850 až 900 jídel. Neustále zařazujeme i nové recepty. Mezi favority u dětí ale stále patří buchtičky se šodó nebo sladké plněné knedlíky, poté kuřecí řízek, špagety a smetanové omáčky. Ryby a luštěniny vyhledávají nejméně,“ konstatovala vedoucí školní jídelny.

„Na soutěž se náš kuchař těší, sám si recepty vymyslel. Často se účastníme projektových dnů, kdy například zkoušíme mezinárodní kuchyni a bereme si z nich inspiraci, což se mezi dětmi těší oblibě. Soutěž Školní jídelna roku 2025 je pro nás další výzvou a inspirací,“ dodala.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT