QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni uctili památku válečných veteránů, v sadech je výstava - FOTKY

11.11.2022 18:34

11. listopad  je celosvětově uznávaným Dnem válečných veteránů. Dnes si ho přípomínali i v Plzni. Vlčí máky se tak objevily například ve Smetanových v sadech.

veterani 7
veterani 7veterani 3Homolka_pí radní Bartáková_1Smetanovy sady_p. primátor Zarzycký_1veterani 5veterani 57vetreraniBrojova ulice_p. náměstek Bosák_1Brojova ulice_p. náměstek Bosák_2Homolka_pí radní Bartáková_2pamet narodamakove pole pamet naroda

Květy vlčího máku "zaplavily" Plzeň, sbírkové kasičky ke Dni válečných veteránů se objevily na desítkách míst. Zakoupením červeného květu vlčího máku lidé mohou přispět na přímou pomoc veteránům a na zaznamenávání jejich příběhů. Současně je pod Velkým divadlem ve Smetanových sadech připravena průřezová výstava příběhů pamětníků. K vidění bude do 20. listopadu.

Ke Dni válečných veteránů se v Plzni uskutečnila celá řada vzpomínkových akcí, kterých se zúčastnili představitelé města i jednotlivých obvodů. Primátor Roman Zarzycký, jeho náměstek Aleš Tolar a radní Eliška Bartáková zasadili ve Smetanových sadech květy vlčího máku, které se staly symbolem a projevem úcty válečným veteránům.

 

V letošním roce nově připomíná tento významný den i speciální nasvícení katedrály sv. Bartoloměje na náměstí Republiky. Plzeňané mohou červeně zbarvenou katedrálu vidět ještě dnes a v sobotu 12. listopadu večer. Den válečných veteránů si každoročně připomíná i Patton Memorial Pilsen, v sobotu se uskuteční speciální prohlídky ve spolupráci s Klubem 4. obrněné divize Plzeň a Divadlo J. K. Tyla připravilo doprovodný program v podobě ukázek z připravovaného muzikálu Kozí válka.

Den válečných veteránů se slaví celosvětově 11. listopadu u příležitosti konce první světové války. Květy vlčího máku pokrývaly hroby vojáků padlých na západní frontě a staly se proto symbolem tohoto svátku.

Pavel Bosák, první náměstek primátora pro oblast technickou, položil květiny u památníku Československých legionářů před 20. základní školou v Brojově ulici. Radní města pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková pak uctila památku hrdinů a obětí válek u pomníku Obětem válek za svobodu a demokracii v parku na Homolce. Oba tyto pietní akty uspořádala Československá obec legionářská Plzeň a Krajské vojenské velitelství Plzeň, zúčastnila se jich řada představitelů vlády, Plzeňského kraje, městských obvodů, zástupci vojska, hasičů a policie, klubů vojenské historie, žáci základních škol a veřejnost. Nad památníkem několikrát proletěl letoun Aviatického klubu Plzeň.

foto: Magistrát města Plzně, Pamět národa

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24