QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni vlají černé vlajky, je vyhlášen státní smutek

22.12.2023 9:30     23.12.2023 9:12

Střelba na pražské univerzitě otřásla celou Českou republikou. V Plzni vlají černé vlajky, ruší se program na vánočních trzích.

Plzeň po události na FF v Praze_221223_QAP (3)
Plzeň po události na FF v Praze_221223_QAP (3)Plzeň po události na FF v Praze_221223_QAP (2)Plzeň po události na FF v Praze_221223_QAP (4)Plzeň po události na FF v Praze_221223_QAP (1)

Ve čtvrtek 21. prosince odpoledne došlo ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. „Aktuálně zasahujeme na Náměstí Jana Palacha u nahlášené střelby ve škole. Na místo jedou v současné chvíli všechny složky IZS,“ uvedla Policie ČR na síti X. „Na základě prvotních informací můžeme potvrdit, že na místě jsou mrtví i zranění lidé.“

V průběhu večera bylo oficiálně oznámeno, že řádění šíleného střelce si vyžádalo čtrnáct obětí, zemřel i on sám. Záchranáři mají v péči dalších dvacet pět zraněných.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana bezprostřední nebezpečí již nehrozí a útočník komplice neměl. I přes to dnes policie přijala celorepublikové preventivní opatření.

„Počínaje dnešním dnem jsme přijali celorepublikové PREVENTIVNÍ opatření ve vztahu k měkkým cílům a školám. Nemáme informace o žádné konkrétní hrozbě a skutečně se jedná o prevenci - signál, že jsme tu a jsme připraveni,“ uvádí Policie ČR na síti X.

Preventivní opatření policie by měla dle ministra vnitra Víta Rakušana trvat zatím do 1. ledna. Ministr to oznámil na dnešní tiskové konferenci.

Vláda po čtvrteční tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek. V poledne se rozezní zvony v celé České republice a uctí se památka zesnulých minutou ticha.

Na tragickou událost v Praze reagoval i Roman Zarzycký, primátor města Plzně. „Nepředstavitelná tragédie i v tom nejhorším snu. Jen těžko se mi vyjadřuje slovy, co při čtení zpráv o řádění střelce na univerzitě v Praze cítím. Modlím se, aby byl počet obětí co nejnižší, modlím se za všechny oběti a vyjadřuji upřímnou soustrast všem, kteří při tomto ohavném činu přišli o své děti a blízké. Prosím, buďme k sobě ohleduplní a dávejte na sebe pozor,“ zveřejnil na sociální síti Facebook.

Od pátečního rána vlaje na plzeňské radnici černá vlajka, stejně tak na budově ZČU v centru města. Přidávají se i úřady jednotlivých obvodů, stejně tak DJKT.

„S ohledem na včerejší tragické události se již dnes ruší koncerty na vánočních trzích na náměstí Republiky. V den státního smutku ve 12 hodin se trhy zastaví úplně. Na radnici bude viset vlajka na půl žerdi a v poledne se rozezní zvony katedrály. Děkuji Vám za pochopení a přeji vám klidné dny. V mysli jsem stále se všemi oběťmi a poškozenými této nepochopitelné události. Je mi smutno, držme při sobě," vyjádřil se v pátek ráno primátor města Plzně, Roman Zarzycký. Stánkový prodej pokračuje beze změn.

Pojďme teď držet pospolu, apeluje hejtman Plzeňského kraje.

„Zprávy o tragédii na pražské univerzitě zasáhly každého z nás. Nevím, jak vyjádřit svoje pocity, jak se srovnat s tím, že takoví lidé žijí mezi námi a jednoho dne se dostanou do bodu, kdy svůj život nezvládnou. A řeší to tím nejhorším způsobem. Pojďme teď držet pospolu. Neploďme další zlo nenávistnými komentáři ke komukoli. Buďme si vzájemnou oporou v době, kdy se takové hrůzné činy zapisují do historie celé Evropy. Jen společnými silami můžeme podpořit změnu, společně můžeme pomoci rodinám, které v tragických dnech, jakým dnešek je, přišly o své blízké. Upřímnou soustrast všem, kteří dnes někoho ztratili,“ vyjádřil se Rudolf Špoták, hejtman Plzeňského kraje.

Na tragickou událost reagoval i sportovní svět, bylo odloženo 29. kolo hokejové extraligy. Týká se i domácího utkání HC Škoda Plzeň.

„Dnes v pátek 22. 12. jsme se chtěli společně potkat s fanoušky, partnery a soupeři v LOGSPEED CZ Aréně a užít si krásný předvánoční večer. To co se stalo ve čtvrtek v Praze, ale rychle změnilo naše plány. Stačila chvíle, abychom si všichni uvědomili, že jsou mnohem důležitější věci než sportovní utkání. Nemůžeme dnes nastoupit, protože není možné mít radost z našeho krásného sportu. Otázka, kdy se utkání odehraje nyní rozhodně není na místě. Představenstvo klubu, zaměstnanci, hráči a celý realizační tým vyjadřují všem pozůstalým upřímnou soustrast a přejí dostatek sil při zvládání této těžké situace,“ uvedl klub HC Škoda Plzeň. Celé prohlášení naleznete ZDE.

Foto 22.12.23 QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT