QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni vznikla kniha s dosud nepublikovanými ilustracemi Jiřího Trnky - FOTKY

12.12.2022 11:35

Ojedinělou publikaci připravila Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Kniha Dvě legendy o grálu obsahuje u nás dosud nepublikované ilustrace výtvarníka, ilustrátora a tvůrce loutkových filmů Jiřího Trnky.

03 - (c) Štěpánka Vacková
03 - (c) Štěpánka Vacková01 - (c) Štěpánka Vacková02 - (c) Štěpánka Vacková03 - (c) Štěpánka Vacková04 - (c) Štěpánka Vacková

Jiří Trnka International Symposium - mezinárodní sympozium ilustrace a animované tvorby se konalo na konci října a právě při té příležitosti vznikla kniha Dvě legendy o grálu. Citlivou úpravu a zajímavé řešení vazby knihy navrhl Vojtěch Liebl, student na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Kniha vyšla v počtu 100 číslovaných kusů.

Zástupci fakulty při její přípravě úzce spolupracovali přímo s rodinou Jiřího Trnky. „Ponechám-li stranou výtvarnou vytříbenost otcových ilustrací a působivou jednoduchost grafické úpravy knížky, chci upozornit na přínos autora textu a vyzdvihnout fakt, že nejde o překlad, ale zdařilé převyprávění starobylých legend v současném živém a čtivém jazyce. Jsem přesvědčen, že čtenáři, jenž bude mít to štěstí, že se mu tato unikátní bibliofilie dostane do ruky, poskytne nejen zážitek estetický, ale i literární,“ říká Jan Trnka, syn Jiřího Trnky.

Původní ztvárnění starověkých textů s existenciálním poselstvím držitele Nobelovy ceny za literaturu Gerharta Hauptmanna převyprávěl Radek Malý. „Spolupracovat na knize Dvě legendy o grálu pro mě byla velká radost i čest, neboť přeci jen se v České republice neobjevují neznámé ilustrace Jiřího Trnky často. Způsob, jakým byla kniha z hlediska knižního designu pojata, mě až dojal a přesvědčil o tom, že lepší uvedení si tato kniha nemohla přát,“ doplňuje Radek Malý.

Kniha Dvě legendy o grálu je v současné době neprodejná a dostupná pouze v omezeném počtu kusů v rámci unikátního bibliofilského vydání. Zástupci Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara však zároveň usilují o možnost vydání publikace pro širokou veřejnost.

Foto ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24