V Plzni začal 35. ročník filmového festivalu Finále

24.09.2022 11:49

V pátek 23. září byl projekcí filmu Il Boemo slavnostně zahájen 35. ročník festivalu Finále. Na filmy můžete vyrazit až do 28. září.

zahajeni_festival FInale 2022_foto poradatel
zahajeni_festival FInale 2022_foto poradatelElizaveta MaximovaHanka VagenerovaMichael Kocab

Festivalový víkend nabízí celou řadu filmů, které stojí za pozornost. Na své si přijdou i malí diváci, v programu jsou také pohádky i filmy pro celou rodinu.

Kapacita sálů není zas tak veliká, a tak jsou některé vstupenky již vyprodané. "Dnešní projekce velkofilmu Žižka je vyprodaná, stejně jako nedělní projekce snímku Světlonoc," informují pořadatelé.

 

Na co můžete o víkendu na Finále vyrazit?

Sobota 24. 9.

Michael Kocáb – rocker versus politik

Michael Kocáb patří mezi jednu z nejvýraznějších osobností českých novodobých dějin. Celým jeho životem prolíná boj za lidská práva, politickou kulturu a demokracii. Přední česká dokumentaristka Olga Sommerová přináší životopisný a tvůrčí portrét muže mezi hudbou a politikou, mezi minulostí a budoucností.

18.00 Velký sál, Měšťanská beseda

Nebeští jezdci

Legendární snímek Jindřicha Poláka z roku 1968 sleduje dramatické osudy jednotky letců britské RAF. Posádku fiktivního letounu 276. bombardovací perutě tvoří dva Angličané, Kanaďan a tři Čechoslováci, pro něž se ničivé nálety a souboje s německými jednotkami musely stát rutinou. Hrdinství i střípky každodenního života několika chlapců ve vychýlené době v ojedinělém filmovém projektu normalizační cenzura bezprostředně umístila tzv. “do trezoru”.

18.00 Studijní a vědecká knihovna Plz. kraje

Nezanechat stopy

V roce 1983 otřásl Polskem případ Gregorze Prezymka, studenta ubitého milicemi k smrti. Jurek byl jediným svědkem tohoto incidentu, což z něj přes noc udělalo nepřítele státu číslo jedna. Represivní režim se nerozpakoval využít všech prostředků k tomu, aby účastníky případu dopadl a umlčel. Koprodukční snímek Jana P. Matuzsynského (Poslední rodina) měl světovou premiéru na loňském MFF v Benátkách.

20.30 Kinosál, Měšťanská beseda

Neděle 25. 9.

Mimi & Líza: Zahrada

Mimi a Líza jsou nejlepší kamarádky a společně poznávají svět kolem sebe. V novém příběhu vše začíná kontejnerem, do kterého všichni vyhazují staré věci – až na Mimi. Líza se rozhodne vyhodit svůj červený míč, který dívkám ale odhalí dveře do tajemné Zahrady kouzelného Zázračníka…Další z oblíbených animovaných dobrodružství dvou rozpustilých holčiček autorské dvojice Ivany Šebestové a Kataríny Kerekesové.

11.00 Malý sál, Měšťanská beseda

A pak přišla láska

Šedesátnice Kristýna zoufale hledá lásku a štěstí. Rozhodne se proto jet se svou dcerou Sárou na víkend za kartářkou Zdenou. Skrze rodové léčení a výklady karet nezjistí jen víc o jejím problematickém vztahu k okolí, ale také ke své dceři i sobě samotné. Přijde konečně láska? Druhý snímek Šimona Holého (Zrcadla ve tmě) měl světovou premiéru na MFF v Karlových Varech v soutěžní sekci Proxima.

15.00 Velký sál, Měšťanská beseda

Kdyby radši hořelo

Zapadlá vesnice se chystá na oslavy Velikonoc. Probíhá jarmark a chlapi popíjejí pivo, když do kašny na náměstí najede dodávka. Aby zajistili bezpečnost v obci, pouští se místní dobrovolní hasiči do vyšetřování podivného incidentu. Komedie Adama Kolomana Rybanského o hasičích, kteří nemají co hasit, měla premiéru na MFF Berlinale v sekci Panorama.

20.30 Kinosál, Měšťanská beseda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24