QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V průčelí zámku Poběžovice odstartovala složitá rekonstrukce schodiště - FOTKY

22.04.2023 10:21

V úterý 18. dubna začala složitá rekonstrukce vstupního schodiště na západním průčelí zámku Poběžovice.

schody_zámek Poběžovice_oprava_0423 (3)
schody_zámek Poběžovice_oprava_0423 (3)schody_zámek Poběžovice_oprava_0423 (2)schody_zámek Poběžovice_oprava_0423 (4)schody_zámek Poběžovice_oprava_0423 (1)

„Projekt počítá s kompletní rekonstrukcí hlavního zámeckého obloukového schodiště, které tvoří největší dominantu západního křídla historické zámecké budovy a které se v současné době nalézá v havarijním stavu,“ uvádí město Poběžovice.

Oprava schodů nebude vůbec jednoduchá. „Schodiště o výměře 145 mb bude po zaměření a po zakreslení kamenných stupňů demontováno a bezpečně uskladněno v rámci areálu. Dojde k úpravě podkladů a následnému osazení, očištění a spárování schodišťových stupňů,“ upřesňuje město s tím, že rekonstrukce se dočkají i postranní zídky na horní podestě, kdy dojde k jejich demontáži, k následnému restaurování a osazení zpět na původní místo.

K takto náročné opravě zámeckého schodiště dojde díky dotaci z Programu rozvoje venkova ČR. „Celková výše přiznané dotace (Kč, %) 1.985.125,00 Kč (80,0 %),“ informovalo město Poběžovice.

Do zámku Poběžovice se můžete podívat pomocí virtuální prohlídky:

Foto FB Hrad a zámek Poběžovice

Poběžovický zámek se nachází na návrší vysoko nad levým břehem potoka Pivoňky, uprostřed města obklopen zelení zámeckého parku.

V současné době je celoročně uzavřený z důvodu špatného stavu.

Po plánovaných opravách, které zámku navrátí důstojnou podobu významného šlechtického sídla, bude objekt znovu otevřen zvídavým návštěvníkům.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT