V Rokycanech kácí větší množství dřevin. Stromy zasahují kam nemají

07.01.2023 9:17

V Rokycanech začalo kácení dřevin ve Šťáhlavské ulici. Většina stromů byla zasazena pod elektrické vedení. Dřeviny již začaly zasahovat svými špičkami do nadzemního elektrického vedení, město je tak nuceno dřeviny pokácet.

kácení stromů_0123_Rokycany

„Pokáceny budou dřeviny rostoucí mimo les, a to konkrétně souvislý porost smrku ztepilého a cypřišku Lawsonova o celkové výměře 108 m2, souvislý porost smrku ztepilého, douglasky tisolisté, borovice lesní a zlatice prostřední o celkové výměře 56 m2 a dále jeden smrk ztepilý, jedna jabloň obecná, jedna slivoň obecná a jedna borovice lesní,“ uvedla Adriana Jarošová, mluvčí Rokycan.

Některé z pokácených stromů měly i zhoršený zdravotní stav. „Jabloň a slivoň byly v minulosti pracovníky provozovatele elektrického vedení nevhodným způsobem zakráceny větve, které zřejmě rovněž do elektrického vedení zasahovaly. Tímto řezem byl výrazně narušen pravidelný habitus koruny. Z těchto důvodů a s přihlédnutím ke zhoršenému zdravotnímu stavu (infekce a defekty kmene) budou stromy odstraněny,“ popsala mluvčí města.

Další stromy, které budou pokáceny, se nachází na křižovatce ulice Šťáhlavská a Mokroušská. Borovice lesní zde také vyrůstá přímo pod nadzemním elektrickým vedením. „Vesměs se jedná o dřeviny, které někdo v minulosti vysadil jistě v dobré víře, avšak bohužel pod elektrické vedení, a to bez ohledu na to, jaké výšky tyto dřeviny dorůstají,“ uzavřela Adriana Jarošová.

Foto město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24