QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Rokycanech oceňovali hrdiny, kteří pomáhají ostatním – FOTKY

30.11.2022 13:41

V minulém týdnu se v obřadní síni městského úřadu Rokycany konalo výroční předávání plaket Prof. MUDr. Jana Janského za vícenásobné bezpříspěvkové dárcovství krve. Ocenění si přebralo více než 120 lidí z Rokycanska.

Jánského plakety_1122_Rokycanská nemocnice (1)
Jánského plakety_1122_Rokycanská nemocnice (1)Jánského plakety_1122_Rokycanská nemocnice (1)Jánského plakety_1122_Rokycanská nemocnice (2)Jánského plakety_1122_Rokycanská nemocnice (3)Jánského plakety_1122_Rokycanská nemocnice (4)Jánského plakety_1122_Rokycanská nemocnice (5)Jánského plakety_1122_Rokycanská nemocnice (6)Jánského plakety_1122_Rokycanská nemocnice (7)Jánského plakety_1122_Rokycanská nemocnice (8)Jánského plakety_1122_Rokycanská nemocnice (9)Jánského plakety_1122_Rokycanská nemocnice (10)Jánského plakety_1122_Rokycanská nemocnice (11)Jánského plakety_1122_Rokycanská nemocnice (12)

„Sešli se tu lidé, kteří význam a důležitost dárcovství krve dobře znají, lidé, kterým pravidelně děkujeme při každé návštěvě našeho transfuzního oddělení. A také dnes musím poděkování zopakovat, smeknout před tím, co děláte, a připomenout někdy skutečně akutní potřebu krve. V takových situacích vás i kontaktujeme, zda byste nemohli přijít darovat krev ze dne na den. A vy jste ochotní a přijdete. To je pomoc k nezaplacení. I proto jste pro nás skuteční hrdinové,“ uvedla lékařka transfuzního oddělení Rokycanské nemocnice Mája Švojgrová s tím, že novými dárci se často stávají děti nebo přátelé a spolupracovníci současných dárců. „S vámi k nám přicházejí noví a noví dárci. Letos už evidujeme i díky vám téměř sto prvodárců. Vaše pomoc je inspirativní,“ dodala.

Medaile prof. MUDr. Jana Janského jsou oceněním bezpříspěvkovým dárcům krve.

Ocenění nese jméno Jana Jánského, českého lékaře a psychiatra, který objevil čtvrtou krevní skupinu.

Janského plakety se udělují v České republice i na Slovensku.

Více než 120 obyvatel Rokycan a blízkého okolí ocenili zástupci oblastního spolku Českého červeného kříže (ČČK), města Rokycany a rovněž Rokycanské nemocnice. „Zástupci předali 34 bronzových plaket za 10 odběrů, 36 stříbrných plaket (za 20 odběrů), 41 zlatých plaket (40 odběrů) a tři Kříže ČČK za 80 odběrů. Město Rokycany pak dárkovým balíčkem ocenilo i další své občany, kteří letos absolvovali buď svůj úplně první odběr, nebo jubilejní odběr, který ovšem není oceňován plaketou (např. 30. nebo 50.),“ uvedla Rokycanská nemocnice.

Mezi oceněnými, kteří si odnesli nejvýznamnější cenu Kříž Českého Červeného kříže 3. řádu za 80 odběrů, byli i Zbyněk Vejsada a Josef Abrhám. Oba začali dávat krev před více než 40 lety během tehdy povinné vojenské služby. Na vojně nám řekli, že kdo bude chodit dávat krev, tak bude na dva dny uvolněn ze služby a prodlouží mu na víkend vycházku. To byl tehdy hlavní motiv, proč jsem začal,“ popisuje s úsměvem první důvody stát se dárcem Zbyněk Vejsada. „Ale i když jsem se vrátil z vojny, nepřestal jsem. Přišlo mi to jako běžná věc dávat krev. Nejsem zdravotník, ale přesto můžu uzdravovat,“ říká 80násobný dárce.
 

Foto Rokycanská nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24