QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vánoční světelný řetěz hrozí úrazem proudem

27.10.2015 14:18

Česká obchodní inspekce zakázala prodej vánočního světelníého řetězu z Číny. Podle inspektorů u něj hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Podívejte se na fotky.

FOTO_ČOI
FOTO_ČOIFOTO_ČOI_2

Česká obchodní inspekce se postupně s blížícím se obdobím předvánočních nákupů bude čím dál víc zaměřovat na vánoční sortiment. jako první už zakázala prodej světelného řetězu se stovkou žárovek z Číny. Podle isnpektorů hrozí, že při manipulaci s ním může dojít ke zranění.

Inspekce zakázala prodej a nařídila stažení z obchodů v případě řetezu z Číny, který dováží společnost Ocean Logistic. "Vánoční řetěz se 100 žárovkami a světelnými efekty je dále opatřen klamavými informacemi o způsobu použití výrobku. Česká verze uvádí, že výrobek je vhodný pro venkovní i vnitřní užití, ale na horní části obalu je výrazný nápis INDOOR. Informace o jednotlivých režimech svícení jsou uvedeny pouze v anglickém jazyce," informovala Česká obchodní inspekce.

Horší na celé věci je navíc fakt, že podle inspektorů hrozí při manipulaci s řetězem úraz. "Při zasouvání vidlice proto může dojít snadno k úrazu elektrickým proudem. Kryt elektronické jednotky není dostatečně připevněný k přívodnímu kabelu a při neopatrném zacházení může dojít k vytržení kabelu s následným úrazem elektrickým proudem. Výrobek není vybaven všemi povinnými a potřebnými bezpečnostními údaji a průvodní informace obsahují chyby, které mohou vést k nebezpečnému způsobu užívání výrobku a úrazu elektrickým proudem," upozorňuje inspekce.

Inspektoři se na obdobný sortiment budou v nadcházejících měsících zaměřovat čím dál častěji. Kontroly se budou zaměřovat postupně ve větším i na hračky a také pyrotechniku.

FOTO: ČOI

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24