QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ve Špitálském lese čekají na děti zbrusu nové herní prvky – FOTKY

03.10.2023 13:55

Nové cesty, lavičky, odpadkové koše a v neposlední řadě nové dva herní prvky. Špitálský les nabízí skvělé místo k relaxaci. Podívejte se na fotky.

Špitálský les_10_23_QAP (12)

Špitálský les se nachází v Plzni na území čtvrtého městského obvodu. Jedná se o hojně vyhledávanou lokalitu pro relax, procházky se psy, na své si zde přijdou i děti. V úterý 3. října byly vedením obvodu a města oficiálně představeny nové herní prvky i parkový mobiliář.

„Jedná se o úpravy lokálního charakteru, ale i ty mají zásadní význam na fungování celé oblasti, výrazně zlepšují možnosti jejího rekreačního využití. Přibyly zde lavičky, přibyla zde zeleň i nové hrací prvky pro děti. Je to jedna z etap obnovy Špitálského lesa, věřím, že vylepšování této lokality bude v budoucnu pokračovat,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí, který má ve své gesci Správu veřejného statku města Plzně (SVS MP).

To, že se nejedná o poslední úpravy lesoparku, potvrdil i starosta čtvrtého obvodu. „Rádi bychom v příštím roce pokračovali a dohodli se Správou veřejného statku města Plzně na dalších projektech ve Špitálském lese. Evidujeme na toto téma i několik podnětů z projektu participativního rozpočtu. Chodí sem hodně pejskařů, dětí z okolních škol, je to občany hojně využívaná lokalita,“ řekl Tomáš Soukup.

To potvrdily i samotné děti, které si vesele hrály na nových prvcích. „Chodíme sem se školní družinou často, když tedy moc nezlobíme,“ prozradily redaktorce QAPu žákyně 2. tříd z 22. ZŠ Plzeň Jana, Lucka a Anička. „Máme to blízko a je tady moc hezky.“

Lesopark je postupně obnovován a vylepšován. Ve Špitálském lese naleznete i psí loučku, která byla realizována v roce 2022 jako vítězný projekt již zmiňovaného participativního rozpočtu.

Nově v parku naleznete zpevněné cesty, mobiliář v podobě pohodlných laviček a odpadkových košů. U stávajícího hřiště pro starší děti byly vyměněny dva herní prvky za zcela nové. To si děti pochvalují.

„Tahle prolejzačka je lepší než ta stará pyramida. Je vyšší a dají se tu dělat kotrmelce ve vzduchu,“ prozradil druhák Šimon z 22. ZŠ Plzeň. „Ještě by tu mohla být klouzačka, ta nám tu chybí,“ shodly se s ním i ostatní děti.

Celkové náklady činí cca 2,6 milionu korun. Jednalo se o dva projekty – parkové cesty a jejich napojení na stávající stezky vyšlo na 1,4 milionu korun vč. DPH, vybavení mobiliářem a nové dětské prvky na hřišti vyšly na cca 1,2 milion korun.

Na investicích se podílela Správa veřejného statku města Plzně a Městský obvod Plzeň 4.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT