Vedení Plzeňského kraje jednalo s čínskou delegací o ekonomické spolupráci

26.02.2023 16:20

Šlo o první návštěvu partnerů z Číny po vypuknutí koronavirové pandemie. Hlavním tématem debaty byla spolupráce na ekonomické bázi.

Čínská delegace na jednání_KUPK

Čínská delegace z partnerské provincie Zhejiang jednala s vedením Plzeňského kraje. Pátečního setkání se zúčastnil velvyslanec Čínské lidové republiky J. E. Feng Biao a delegace města Jinhua, která patří do provincie Zhejiang, která je šestnáct let partnerským regionem Plzeňského kraje.

Je zde zájem čínské strany i její velký potenciál uplatnění v Plzeňském kraji. „Čína je bezpochyby silnou ekonomikou, proto jsme hovořili o spolupráci postavené na ekonomických aspektech. Chceme spolupracovat na byznysové úrovni, a proto bychom se snažili propojit naše hospodářské aspekty, tedy česko-čínskou komoru, která působí v České republice, s hospodářskou komorou Plzeňského kraje,“ sdělil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

V rámci debaty řešili i téma války na Ukrajině. „Jednoznačně jsme se shodli na tom, že ani Čína ani Česká republika nemá zájem na pokračování ruského konfliktu a že obě strany uplatňují mírový proces jeho řešení. Nechceme také, aby do česko-čínských vztahů zasahoval někdo třetí jako je třeba právě Rusko. I proto jsme jednotní v tom, že řešení rusko-ukrajinské krize by mělo probíhat mírovou formou,“ dodal Rudolf Špoták.

Foto KÚPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24