QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vítr znovu zesílí, stoupnout mohou hladiny řek. Meteorologové opět varují

30.11.2015 13:57

Meteorologové ČHMÚ znovu vydali výstrahu ohledně silného větru, ale i vydatných srážek. Hladiny řek mohou místy stoupnout i na druhý stupeň povodňové aktivity.

Otava v Sušici_QAP_foto (6)

Silný vítr, který zasáhl Plzeňský kraj v noci na pondělí, sice během dne slábnul, mteorologové před ním nicméně opět varují. Vítr bude opět sílit a přidají se i vydatné srážky. Pršet by mělo zejména na Šumavě a vzhledem k odtávání sněhu mohou stoupnout hladiny některých řek až na 2.SPA.

Kvůli silnému větru museli zasahovat hasiči v noci na pondělí a během pondělního dopoledne na několika místech ( podrobnosti najdete v článku zde). I když situace se uklidnila, meteorologové přichází s další výstrahou.

"Po přechodném zeslabení větru očekáváme v pondělí ve večerních hodinách opět zesílení západního větru na rychlosti 6 až 11 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), na horách kolem 30 m/s (110 km/h). Vítr bude postupně od západu slábnout v úterý v ranních hodinách," upozorňuje ČHMÚ.

K silnému větru se navíc přidá i vydatný déšť. Stoupat by tak mohly také hladiny řek. Pršet by mělo nejvíc na Tachovsku, Domažlicku a Klatovsku. Právě pro Klatovsko platí i povodňová bdělost. "V pondělí a úterý bude pokračovat déšť, místy trvalý a na horách i vydatný, nejvíce v oblasti Šumavy, kde se očekávají úhrny až do 50 mm do úterního rána a dalších až 30 mm do středečního rána. V důsledku oteplení ve vyšších polohách doprovázených dešťovými srážkami očekáváme dnes a zítra vzestupy hladin v horských oblastech. Nejvýraznější vzestupy očekáváme v povodí horní Otavy, kde budou v pondělí v odpoledních a večerních hodinách s největší pravděpodobností dosažené SPA. Ojediněle nelze vyloučit i krátkodobé dosažení 2. SPA," informovali meteorologové.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT