QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vláda rozhodla o přechodu do 4. stupně! Obchody a služby budou otevřené

14.12.2020 18:31

Na stupeň číslo 4 přechází Česká republika v pátek 18. prosince! „Nebudeme uzavírat ani obchody ani služby,“ uvedl premiér Andrej Babiš. Uzavřeny ale budou hotely a restaurace!

urad vlady blatny havliček

V pondělí opět zasedala vláda. Rozhodovalo se nejen o přechodu do 4. stupně systému PES, ale i o kompenzacích.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný: „Zrovnoprávnili jsme všechny, kteří podnikali v oblasti obchodu a služeb. Obchody i služby zůstanou otevřené za dodržování opatření. Nebude obnoven nedělní zákaz prodeje." Ministr dále uvedl, že návštěvy v domovech sociálních služeb budou povoleny i ve 4. stupni.

Znovu se zavřou bazény, restaurace, hotely, vnitřní sportoviště...

"Otevřené budou všechny obchody, maloobchody a všechny služby s výjimkou bazénů, wellness služeb a ubytovacích zařízení," uvedl Karel Havlíček. Uzavřou se restaurace, prodávat budou moci přes výdejní okénka.

Vrací se zákaz volného pohybu od 23 do 5 hodin ráno.

Platí shromažďování do max. 6 osob, pro obřady platí 20 % kapacity svatostánku.

Děti budou mít delší prázdniny...

Děti půjdou do škol naposledy v pátek 18. prosince. 21. – 22. prosince budou uzavřeny školy, týká se to všech škol kromě mateřských a vysokých škol. "Žáci a studenti budou do konce tohoto týdne docházet do škol za stávajících režimových opatření," uvedl na twitteru ministr školství Robert Plaga. Rodiče dětí do 10 let mohou čerpat ošetřovné za dva dny, kdy se školy uzavřou. 

Ministr Havlíček dále představil kompenzace pro podnikatele, provozovatele restaurací a ubytování. Připraveno je například tzv. Covid Gastro (na to jde 2,5 miliardy korun). "Hotel, který má restauraci může čerpat bonus na všechny zaměstnance, gastro, ubytování i například nájemné," uvedl Havlíček.

Lyžařské areály budou otevřené od pátku...

"O sníh a lyžování nepřijdeme, od pátku 18. prosince bude umožněno provozovat ski areály v tzv. rakouském modelu. Může se jet lyžovat, ale bude platit omezení pro hotely a restaurace," uvedl dále Blatný.

 

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24