QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vláda schválila tzv. semafor. Cestování do některých zemí bude bez testů

01.06.2020 18:38

Od poloviny června bude možné cestovat po téměř celé Evropě bez testů. Vyplývá to z tzv. semaforu, který schválila vláda. Bez testů mohou Češi i například do Itálie.

semafor
semafor

Italové se ale naopak musí při příjezdu do Čech prokázat negativním testem. Mezi tzv. bezpečné země patří sousední Německo, Rakousko nebo Slovensko. Naopak vysoce rizikové jsou Velká Británie a Švédsko.

"Od 15.6. můžeme začít cestovat po Evropě. Na vládě jsme schválili systém označující bezpečné země pro cestování. Barvy na mapě označují závažnost vývoje covid v dané zemi. Zeleně jsou bezpečné země, oranžově země se středním rizikem nákazy a červeně země s vysokým rizikem nákazy," uvedl ministra zdravotnictví Adam Vojtěch.
 

Do zeleně a oranžově (či žlutě) označených zemí mohou Češi cestovat bez omezení při návratu zpět. Test však bude vyžadován při cestě z červeně označených zemí. Cizinci přijíždějící do ČR se budou prokazovat testem při cestě z oranžových a červených zemí.

Češi tedy musí mít test jen při cestování do Velké Británie a Švédska.

Nejméně rizikovými zeměmi jsou Německo, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko, Rumunsko, Bulharsko, Švýcarsko, Polsko, Řecko a další.  

Itálie je oranžová to znamená země se středním rizikem. "Dnes je na tom Itálie o hodně lépe, není nutné ji mít v červených zemích. Sledujeme aktuální nárůst. Tento stav by měl platit od 15. 6. Ale my budeme v závislosti na vývoj epidemie tento semafor aktualizovat," vysvětlil Adam Vojtěch, proč například jedna z nejpostiženějších evropských zemí není v červené barvě.

semafor

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24