QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vláda vyhlásila stav nouze na další dva týdny, opatření se téměř nemění

14.02.2021 17:43

V neděli 14. února vláda vyhlásila stav nouze, a to na dalších 14 dní. Platit tak bude do 28. února. Na vyhlášení stavu nouze se vláda dohodla s hejtmany. Opatření pro občany i subjekty se nemění.

urad vlady havlicek

"Vláda vyhlašuje nouzový stav. Jsem rád, že zvítězil zdravý rozum nad politikařením, děkuji všem hejtmanům," uvedl premiér Andrej Babiš s tím, že ho mrzí, že se nouzový stav nepodařilo prodloužit ve sněmovně.

Vláda obdržela Usnesení Rady asociace krajů ČR, ve kterém jsou body, které vláda bude řešit ve sněmovně. Mezi nimi například je například to, že proběhne postupný návrat žáků a studentů do škol. A to od 1. března návrat maturantů a posledních ročníků, postupně pak ostatních.

"V tuto chvíli se nemění nic pro podnikatele, pro maloobchody, služby, hotely, volnočasové aktivity, restaurace, obchoddy. Až na výjimky. Mění se úřední hodiny, úřady budou otevřené každý den," uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Výjimky se podle Havlíčka týkají ubytování. Ubytovat se bude moci člověk, který cestuje ze zdravotního důvodu. Dále jsou malé výjimky u knihoven.

Ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že vláda jednala v souladu se zákonem a ústavou. "Právní závěr, že vláda postupovala v souladu s ústavou. Jsme přesvědčeni, že jsme postupovali, tak jak nám zákony a ústava velí," uvedla Schillerová. Reagovala tak tím na výroky, že vláda nemůže vyhlásit nouzový stav na základě požadavku hejtmanů.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24