QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vyměnit procházející řidičák půjde od června online

04.06.2021 9:30

Konec dlouhého čekání na úřadě. Pokud máte propadlý řidičský průkaz, můžete si ho nechat vyměnit přes internet. Konkrétně přes Portál občana. Stačí elektronická identita a datová schránka.

QAP - úvodní fotka

Propadlé řidičské průkazy si mohou jejich držitelé od června vyměnit z domova přes Portál občana. Jak konkrétně, to popisuje Jiří Marek z Magistrátu města Plzně.

"Žádost lze podat přes portál Občana, na stránkách Ministerstva vnitra České republiky. Do portálů Občana je nutní se přihlásit prostřednictvím datové schránky,  kterou je možné si sjednat zdarma a online. Do datové schránky se žadatel přihlásí, vyplní svoje osobní údaje, nahraje svoji fotografii a digitální podpis," uvedl Marek. 

Pro rychlejší komunikaci může žadatel vyplnit i své telefonní číslo.

"Vyplněnou žádost žadatel odešle přes portál Občana. Žádost skočí do registru řidičů, kde čeká na vyřízení. Po následné kontrole žádosti, odešleme požadavek na výrobu nového řidičského průkazu do Státní tiskárny cenin. Obvykle do 10 dnů je řidičský průkaz hotový," doplnil informace Marek. 

Žadatel si pro svůj nový řidičský průkaz může přijít buď v úředních hodinách, nebo si může domluvit schůzku na www.uradbezcekani.cz.

 

Foto: Canva

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT