QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Z Litic do Plzně už brzy po nové zpevněné cestě. Uleví se chodcům i cyklistům - FOTKY

19.05.2023 12:31

Výměna potrubí v Liticích dala za vznik nové zpevněné cestě. Ta propojí Litice s lokalitou U Červa, odtud je to co by kamenem dohodil do Škodalandu a na Bory. Novou bezpečnou cestu uvítají nejen místní obyvatelé.

Litice cesta stavba foto QAP (6)
Litice cesta stavba foto QAP (6)Litice cesta stavba foto QAP (2)Litice cesta stavba foto QAP (3)Litice cesta stavba foto QAP (10)Budování nové cesty do Litic_2023_Michal Hausner (2)Budování nové cesty do Litic_2023_Michal Hausner (3)Budování nové cesty do Litic_2023_Michal Hausner (1)Budování nové cesty do Litic_2023_Michal Hausner (4)Budování nové cesty do Litic_2023_Michal Hausner (5)Budování nové cesty do Litic_2023_Michal Hausner (6)Budování nové cesty do Litic_2023_Michal Hausner (7)Budování nové cesty do Litic_2023_Michal Hausner (8)Litice cesta stavba foto QAP (7)Litice cesta stavba foto QAP (11)Litice cesta stavba foto QAP (12)

„Mezi Liticemi a lokalitou známou jako U Červa vzniká nová zpevněná cesta, kterou cyklisté i chodci budou moci využívat jako propojení mezi Liticemi, Škodalandem, Plzní, Valchou a přilehlými chatovými oblastmi," řekl QAPu starosta městského obvodu Plzeň 6 Litice Michal Hausner. „Nová zpevněná cesta vzniká díky stavební akci spojené s obnovou vodovodního řadu na území Litic," upřesnil starosta.

VODÁRNA PLZEŇ a.s. musela podél Klatovské třídy v Liticích obnovit vodovod. Stavba začala v lednu. „VODÁRNA PLZEŇ a.s. vyměnila v řešené lokalitě potrubí o velikosti DN 200 v délce 631 metrů,“ uvedla mluvčí Vodárny Plzeň s tím, že stavbu obnovy vodovodu v Liticích, za více než 12 milionů korun (bez DPH), která začala letos v lednu a měla skončit v polovině června, se podařilo VODÁRNĚ PLZEŇ a.s. zkrátit. Budování nové zpevněné cesty tak dostalo v těchto dnech zelenou.

Právě díky stavbě nového vodovodu a skvělé domluvě mezi Vodárnou Plzeň, SVS města Plzně i MO Plzeň 6, se může vybudovat bezpečná cesta. „Pohyb chodců po hlavní silnici tady komplikoval plynulost dopravy a hlavně byl pro chodce velice nebezpečný. Chtěl bych poděkovat Vodárně i SVS za skvělou spolupráci při stavbě i řešení nově vzniklé cesty, kterou ocení nejen lidé z Litic, ale všichni, kdo se vydají pěšky nebo na kole na cestu mezi Liticemi a Bory, nebo naopak. Vodárna i SVS vyšla vstříc všem našim požadavkům a práce šly rychle,“ podotkl starosta Litic Michal Hausner.

Do Litic tak bude možné dojít nebo dojet na kole po zpevněné, 3 metry široké cestě. K dokončení stavby by mělo dojít do konce května. „S radostí jsem myšlenku litického starosty Michala Hausnera na toto řešení ve vedení města Plzně podpořil, protože vím, jak složité by pro obvod velikosti Litic bylo takový projekt uskutečnit samostatně. Stezka nebude sloužit zdaleka jen občanům litického obvodu, ale mnohým výletníkům z širokého okolí,“ okomentoval Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí. „Už se i já těším, až se tudy cestou z Plzně na jih projedu na kole,“ dodal.

Foto Michal Hausner, QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24