QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Záchranáři z regionu i Německa spojili síly při speciálním cvičení

18.04.2017 9:01

Kolaps vězně v policejní cele i vážný úraz hasiče. Také takové modelové situace přineslo mimořádné cvičení záchranných složek z Plzně i Německa. Cvičení bylo součástí nového projektu.

1
123

Do mimořádného cvičení Salvator se zapojila Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje ve spolupráci s Fakultou zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni a Bavorským červeným křížem. Cvičení probíhalo v areálu Světa záchranářů v Karlových Varech.

V areálu nechybí improvizovaná nemocnice, policejní služebny nebo hasičské stanice, které jsou vybaveny odpovídající technikou pro věrnou simulaci rizikových situací, včetně interaktivních simulátorů a trenažérů. Do cvičení se zapojilo osm výjezdových skupin, polovina z nich byla z Německa, druhá pak z České republiky. Výjezdové skupiny byly tvořeny nelékařskými zdravotnickými pracovníky záchranných služeb a studenty Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni.

"Úkolem každé výjezdové skupiny bylo vyřešit modelovou situaci se zdravotnickou problematikou, vyplnění výjezdové dokumentace a předání pacienta do zdravotnického zařízení lékaři hovořícímu cizím jazykem. K eliminaci jazykové bariéry se vyzkoušely i piktogramové karty, jejichž autorem byl jeden ze studentů,“ říká organizátor akce Petr Kunášek s tím, že cvičení rozhodně nebylo soutěž. "Nebylo zde vítězů ani poražených. Hodnocení úloh probíhalo pouze za účelem zlepšení mezinárodní spolupráce.“

Cílem cvičení bylo porovnat rozdíly v postupech jednotlivých složek a také odlišnosti ve vybavení. Záchranáři si v rámci cvičení předali své znalosti a dovednosti například u simulovaného scénáře pádu hasiče ze šestimetrové výšky, srdeční zástavy vězně v policejní cele nebo zásahu u dítěte v bezvědomí.

Cvičení bylo součástí rozsáhlého mezinárodního projektu Koncept koordinace a realizace spolupráce zdravotnických záchranných služeb a bude se do roku 2019 opakovat celkem pětkrát. 

FOTO: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24