Zdravotníci pečují o lidi bez domova přímo v ulicích Plzně

31.10.2022 12:56

Projekt s názvem Street medicine má za sebou v Plzni pilotní čtyři měsíce. Zdravotníci vyšetří a ošetří člověka bez domova přímo na ulici. Za čtyři měsíce pomohli 46 osobám.

ČČK Street medicine_1022_ČČK

Projekt je založen na unikátní spolupráci několika organizací a města Plzně. “Nápad na projekt, který pomáhá takovým způsobem, jsem měla v hlavě už mnoho let, od doby, kdy jsem se setkala na zdravotnickém dozoru s lékařkou, která stejnou práci dělala v Praze. V loňském roce jsme začali s vedoucím oddělení sociálního začleňování magistrátu Jakubem Václavů mluvit o možné realizaci. Město nás finančně podpořilo, a tak jsme spolu s dalšími šesti organizacemi rozjeli pilotní projekt,” popisuje začátky ředitelka Oblastního spolku Červeného kříže Plzeň- město a Rokycany Lada Brožová.

Do projektu jsou zapojené organizace jako Point 14, Městské charita Plzeň, CPPT, Medici na ulici, Člověk v tísni, Ulice, Ledovec, Tady a teď, K srdci, SKP, Ponton, velmi pomáhá i městská policie. “V praxi spolupráce funguje tak, že mě kontaktuje sociální pracovník z některé organizace nebo městský policista s tím, že potkal člověka bez domova, který potřebuje zdravotní péči. Já zajistím sestru, popřípadě sanitku, pokud je nutná. Tým za klientem dojede a zdravotník na místě vyhodnotí, zda zranění dokáže ošetřit sám nebo bude nutný převoz do nemocnice,” vysvětluje koordinátorka projektu Jana Fajfrová. 

Oblastní spolek Českého červeného kříže má k dispozici šest sester, sanitku a dva řidiče, současně funguje i záchranný tým dobrovolníků, kteří pomáhají například s mytím klientů. “Za čtyři měsíce fungování byl náš tým v terénu 78krát a ošetřil 46 osob, nejčastější jsou to tržné rány, oděrky a nehojící se defekty na kůži,” pokračuje Brožová.  

Dle ČČK se město rozhodlo podpořit tento projekt nejen z důvodů sociální odpovědnosti, ale také kvůli tomu, že za poslední roky se zvedl počet bezdomovců, kteří do nemocnice přicházeli s velmi fatálními zraněními, jejich léčba byla drahá, bolestivá a v podstatě zbytečná, protože jí šlo zabránit například včasnou diagnostikou nebo ošetřením problému v zárodku. “Tím pádem projekt  jednak pomáhá, ale i šetří státní prostředky,” dodává Brožová.  

Strážníci městské policie v Plzni tuto spolupráci vítají. “Zejména tím, že strážníci konečně mají možnost při práci s osobami bez domova, postiženými vleklými zdravotními obtížemi bez přímého ohrožení života, kontaktovat prostřednictvím koordinátorky zdravotníky, probrat s nimi možnosti, předat jim poznatky, případně „objednat“ jejich ošetření v místě výskytu nebo převoz sanitním vozem do charitního zařízení, ubytovny či  zdravotního zařízení. Tato možnost dlouhodobě chyběla. Je a bude, myslím, nezbytnou,” dodává Ilona Gabrielová,velitelka Městské policie Plzeň obvodu Plzeň - střed.

 

foto ČČK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24