Ze Zbiroha vyrazí humanitární pomoc uprchlíkům v Maďarsku

30.06.2015 11:01

Konvoj s humanitární pomocí vyrazí v úterý odpoledne ze Zbiroha na Rokycansku směr Maďarsko. Do země poveze stany pro uprchlíky, kteří se tam začínají množit.

FOTO_HZS ČR

Konvoj s humanitární pomocí vyrazí z Národní základny humanitární pomoci ve Zbirohu v úterý odpoledne. během dopoledne budou vrcholit přípravy a nakládání stanů. O vyslání pomoci rozhodla Bezpečnostní rada státu.

Do Maďarska poputuje z Rokycanska celkem pět desítek stanů, které budou sloužit k ubytování uprchlíků. "Jejich počet se v Maďarsku zvyšuje, a proto dne 28. června 2015 požádala Maďarská republika oficiálně přes operační středisko Evropské komise o 200 kusů stanů. Hasičský záchranný sbor ČR nabídl 50 stanů ze svých zásob a Maďarsko tuto nabídku okamžitě akceptovalo," vysvětluje mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

V průběhu dopoledne už vrcholí přípravy na odpolední přesun. "Během dnešního dopoledne budou stany kontrolovány, zabaleny a naloženy na nákladní automobily v Národní základně humanitární pomoci ve Zbirohu. Přibližně v 16 hodin vyrazí konvoj ze Zbirohu do Maďarska. Od maďarských hranic bude mít český konvoj doprovod maďarské policie a hasičů až na místo určení, kterým bude dle sdělení maďarských orgánů město Kiskunhalas nedaleko hranic se Srbskem," dodává mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR.

Každý ze stanů má kapacita až osmi lidí, je velký šest krát šest metrů a jedná se o klasické, plátěné vojenské stany, které jsou vybaveny podlahami a hygienickou vložkou.


FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24