QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Železniční dopravní nehoda v Chodové Plané. Na místo letěl vrtulník - FOTKY

09.02.2023 8:20     09.02.2023 11:23

Ve čtvrtek 9. února v 7:05 došlo k dopravní nehodě osobního automobilu a vlaku v Chodové Plané. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému.

Chodová planá_vlakxOA_0223_HZSPK (4)
Chodová planá_vlakxOA_0223_HZSPK (4)Chodová planá_vlakxOA_0223_HZSPK (2)Chodová planá_vlakxOA_0223_HZSPK (1)Chodová planá_vlakxOA_0223_HZSPK (3)

Dle Českých drah došlo na místě ke střetu vlaku IC 568 "Západní expres" s automobilem na přejezdu. “Záchranáři na místě ošetřili dvě ženy. Jedna žena bez zranění ponechána na místě, druhá žena cca 60 let utrpěla středně těžké zranění, při vědomí transportována cestou Lzs na akutní příjem Fn-Lochotín,” informovala Mária Svobodová, mluvčí záchranné služby. 

"Na místě zasahují jednotky HZS z Tachova a Plané. Hasiči zajistili odpojení aku u osobního automobilu a zjišťovali možná zranění u cestujících ve vlaku. Ve vlaku cestovalo přibližně 20 - 30 osob. Pro zajištění tepelného komfortu byl na místo povolán autobus HZS z požární stanice Plzeň Košutka. Byl také zajištěn prostor pro přistání vrtulníku LZS. V tuto chvíli je místo události předáno hasičům ze Správy železnic," doplnil informace Michal Holeček, mluvčí hasičů.

Cestující budou z vlaku evakuováni. “Cestující z vlaku IC 568 "Západní expres" budou evakuováni za asistence hasičů do stanice Mariánské Lázně. Dále ve směru Cheb použijí ostatní pravidelné vlaky,” uvádí České dráhy. "Z vlaku bylo nakonec evakuováno 11 osob. Na místo povolány DRONY SIT pro zdokumentování místa události," aktualizoval Michal Holeček.

V úseku Planá u Mariánských Lázní - Mariánské Lázně a zpět byla zavedena náhradní autobusová doprava. Mimořádná situace byla v 10 hodin ukončena.

AKTUALIZACE:

“Řidička (rok narození 1996) osobního automobilu tovární značky BMW jela ve směru z obce Planá na obec Cheb a v obci Chodová Planá vyjela před železničním přejezdem z dosud nezjištěných příčin mimo pozemní komunikaci, odkud bylo vozidlo odraženo na kolejiště. V té době na železničním přejezdu svítilo světlo bílé barvy a závory byly zvednuté,” uvedla Barbora Šmaterová, mluvčí policie.

“Spolu ve vozidle byla s řidičkou ještě spolujezdkyně (rok narození 1971). Do pár minut od nehody osobní vozidla do kolejiště projížděl trasou osobní vlak jedoucí ve směru z obce Plzeň na obec Cheb, ale střetu již nebylo možné zabránit (v době projíždění vlaku, byl již železniční přejezd řádně zabezpečen, blikalo červené světlo a závory byly dole),” popsala mluvčí policie s tím, že v době střetu s vlakem byly obě ženy mimo vozidlo a kolejiště. 

“Ve vlaku cestovalo přes 10 osob, kromě spolujezdkyně z osobního vozidla nedošlo ke zranění jiných osob. Ta byla transportována záchrannou službou do zdravotnického zařízení. Alkohol byl u řidičky dechovou zkouškou vyloučen. Na místě zasahovaly všechny složky IZS, letecká služba, byly nasazeny drony,” doplnila informace Barbora Šmaterová.

 

Foto HZSPK

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24