Zemřel americký veterán Robert Gilbert

15.08.2017 11:36

Ve věku 102 let zemřel další z veteránů, kteří se podíleli na osvobození regionu na konci druhé světové války. Robert Gilbert se dokonce stal i čestným občanem Domažlic.

Robert Gilbert
Robert Gilbertčestné občanství

Robert Irvine Gilbert se na konci druhé světové války aktivně podílel na osvobození Domažlic. V roce 2016 mu bylo dokonce udělon čestné občanství města Domažlice.

Americký veterán zemřel ve věku 102 let v pátek 11. srpna. Robert Irvine Gilbert se narodil 20. června 1915, jako absolvent Floridské univerzity pro důstojníky v záloze byl povolán do služby v květnu 1942. Z poručíka byl během války povýšen na nadporučíka a ke konci války na kapitána, v roce 1950 byl povolán zpět do služby a nasazen do války v Koreji.

V roce 1954 začal působit na Mississippské univerzitě pro ženy jako profesor pro sociální vědy byl stále aktivní jako záložní armádní důstojník, posléze promoval na Armádní válečné akademii pro posádky a velitele, do důchodu odešel jako podplukovník.

V posledních jde přitom o další smutnou zprávu v souvislosti s válečnými veterány, kteří se pravidelně do regionu vrací v rámci oslav osvobození. Na konci července zemřel ve věku 92 let belgický veterán José Schindfessel. Ten se ještě letos v květnu účastnil Slavností svobody v Plzni. Více se dočtete zde.

FOTO: MÚ Domažlice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24