QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zemřel světově uznávaný odborník v oblasti jaderné energetiky Milan Brumovský

28.07.2023 10:15

Zemřel RNDr. Milan Brumovský, CSc., světově uznávaná osobnost současné jaderné energetiky, jeden ze zakladatelů moderních metod řízení životnosti tlakových nádob reaktorů.

Zemřel RNDr. Milan Brumovský, CSc._archiv rodinný

Milan Brumovský se narodil 14. října 1935 v Bátovcích na Slovensku. Školní a studentská léta prožil v Teplicích v Čechách, ve studiu poté pokračoval na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy univerzity v Praze, na které v roce 1958 ukončil obor Jaderná fyzika. V roce 1970 mu byla udělena vědecká hodnost kandidáta fyzikálně-matematických věd v oboru Experimentální fyzika.

Milan Brumovský díky své vědecké činnosti cestoval po celém světě. Většinu svého života strávil v Plzni na Doubravce. Svůj volný čas rád věnoval zahrádce v Dýšině u Plzně a rodině. S manželkou Ludmilou měl v příštím roce oslavit diamantovou svatbu. Milan Brumovský odešel v úterý 25. července ve věku nedožitých 88 let.

RNDr. Milan Brumovský, CSc., byl světově uznávaná osobnost současné jaderné energetiky, jeden ze zakladatelů moderních metod řízení životnosti tlakových nádob reaktorů, nositel celé řady mezinárodních ocenění a autor mnoha odborných publikací. Rozsáhlá publikační činnost doktora Brumovského zahrnuje více než 300 článků, příspěvků a dalších odborných děl pro českou i mezinárodní platformu.

Jako externí spolupracovník přednášel také na Fakultě strojní Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). Své bohaté vědomosti a zkušenosti předával studentům v sérii přednášek věnovaných materiálovým problémům jaderných zařízení. Spolupracoval s katedrou energetických strojů a zařízení a katedrou materiálů Fakulty strojní ZČU.

„Milan Brumovský byl vynikající odborník, skvělý člověk a vzácný přítel," říká Jan Zdebor z katedry energetických strojů a zařízení Fakulty strojní ZČU.

Doktor Brumovský byl velmi aktivní muž, který se ještě během svých posledních týdnů účastnil řešení projektů spojených s bezpečným provozem jaderných reaktorů na české i zahraniční scéně a svoje rozsáhlé znalosti předával mladším kolegům. Doktor Brumovský odešel uprostřed práce, ale vychoval řadu kvalitních následovníků, kteří budou v jeho díle a odkazu pokračovat.

Foto archiv rodiny Brumovských

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT