QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zoologická a botanická zahrada města Plzně a její návštěvníci pomohli ukrajinské zoo

28.11.2022 15:10

Veřejná sbírka, kterou vypsala Zoologická a botanická zahrada města Plzně pomohla válkou zasažené Zoo Charkov na Ukrajině.

otevření výběhu lvů_zoo_qap (22)

Válečný konflikt na Ukrajině způsobil těžké časy. Plzeňská zoo a botanická zahrada sice není humanitární organizace, přesto se také přidala k pomoci. Vypsala veřejnou sbírku na pomoc válkou zasažené Zoo Charkov na Ukrajině. Celou sezónu přispívala široká veřejnost do skleněné kasičky na vyhlídce u hrošíků. Dárci mohou také přispět přímo na sbírkový účet nebo skrze konkrétní QR kód,“ uvedla zoologická zahrada.

Na konci září napsal plzeňské zoo ředitel zoologické zahrady Charkov, profesor Oleksiy Grigoriev: „Vaše empatie a snaha pomoci naší zoo se nás nesmírně dotkla. Máme za sebou více než 120 let historie. V průběhu tohoto času jsme přečkali 2. světovou válku a množství politických bouří a otřesů. Snad jen lidská laskavost a naše snaha udělat ze světa lepší místo nám umožnily přežít a zachovat naši unikátní sbírku zvířat a tým skvělých lidí."

Kharkov Zoo je nejstarší zoologickou zahradou na Ukrajině.

Byla založena v roce 1896.

Nachází se v samotném srdci města.

Dle posledních dostupných informací se zoo rozkládá na 22 hektarech a nachází se v ní přibližně 6810 zvířat.

Ředitel zahrady v Charkově ve svém emailu pokračoval tím, že popsal, jak válka ovlivňuje nejen zoologickou zahradu. „Naše město se nachází na frontové linii. Každý den zde vybuchují rakety. Domy mnoha našich zaměstnanců jsou zničené, a ti tak bydlí ve sklepích pod výběhy žiraf, hrochů a slonů. Dřívější palba také zničila druhou místní zoo Ecopark, takže jsme některá ze zachráněných zvířata vzali k sobě. Mezi nimi byli lvi, tygři, lidoopi a další."

Nyní se zoologická zahrada připravuje na zimu. „Zateplujeme místnosti, přesouváme zvířata a shromažďujeme ta teplomilná k sobě, aby se lépe zahřála. Nakupujeme generátory, topení a palivo. Trpíme katastrofickým nedostatkem financí. Podařilo se nám zajistit krmení na 2 měsíce. Polovina našich zaměstnanců se evakuovala. Zbytek se snaží zajistit zvířatům komfort a udržet zoo při životě. Opravdu potřebujeme Vaši pomoc! Předem za Vaši podporu děkujeme! Omlouvám se za pomalou odpověď, kvůli ostřelování města jsme měli problémy s dodávkami elektřiny,“ napsal profesor Oleksiy Grigoriev.

Výtěžek z veřejné sbírky ve výši 76 818 Kč byl odeslán začátkem listopadu na účet Zoo Charkov.

„Děkujeme všem, kteří se do této podpory zapojili. Válka ničí vše, včetně přírody!“ uvedla zoo.

Číslo sbírkového účtu je vedeno u ČSOB č. 269309764/300; VS 201617

Foto ilustrační QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24