QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kaplička v plzeňském Hradišti prochází obnovou - FOTKY

22.01.2017 16:46

Nová střecha, nová fasáda, omítky, podlaha i zvon...kaplička v plzeňském Hradišti prochází obnovou. Rekonstrukce vyjde na téměř půl milionu korun. V dubnu už bude komplet hotovo!

kaplička Plzeň-Hradiště (14)
kaplička Plzeň-Hradiště (2)kaplička Plzeň-Hradiště (1)kaplička Plzeň-Hradiště (3)kaplička Plzeň-Hradiště (4)kaplička Plzeň-Hradiště (5)kaplička Plzeň-Hradiště (6)kaplička Plzeň-Hradiště (7)kaplička Plzeň-Hradiště (8)kaplička Plzeň-Hradiště (9)kaplička Plzeň-Hradiště (10)kaplička Plzeň-Hradiště (12)kaplička Plzeň-Hradiště (11)kaplička Plzeň-Hradiště (13)kaplička Plzeň-Hradiště (14)kaplička Plzeň-Hradiště (15)

Kaplička v plzeňském Hradišti stojí už první poloviny 19. století a od roku 1958 je chráněnou památkou. Od loňského roku prochází zásadní rekonstrukcí, při které byla na několik dní i bez střechy. V těchto dnech už září novou fasádou a zbývají jen poslední menší úpravy včetně osazení zvonu.

Takových kapliček jako je ta v plzeňském Hradišti vznikaly v 18. a 19. století stovky. Kaplička v Hradišti je dnes tak trochu unikátem, protože stojí uprostřed silnice. V Hradišti, které v současnosti patří pod plzeňské Slovany, byla vybudována v době, kdy byla tato část Plzně ještě malou osadou s několika usedlostmi.

Práce na obnově kapličky byly zahájeny v srpnu 2016, nejvíce byly ale vidět na podzim. To totiž kaplička přišla o střechu a byla přikryta jen plachtou. O Vánocích měla stavba už novou fasádu. Což ocenili nejvíce místní, protože jsou zvyklí se na Štědrý den u kapličky scházet a zpívat koledy.

"Nyní již zbývá pouze osadit zvon, opravit vnitřní omítky a podlahu, vnější sokl a práh. Oprava bude dokončena do 31. března 2017. Kaplička je památkově chráněna, proto se v průběhu oprav po odstranění omítek a podlah upřesňovaly technologie prací," prozradil QAPu náměstek primátora Petr Náhlík s tím, že až dojde k dokončení prací, budou následovat jednoduché úpravy bezprostředního okolí. Bude se tedy upravovat trávník a sázet nové rostliny.

Cena za opravu kapličky je 495.000,- bez DPH. Opravy provádí firma Občanské a průmyslové stavby s.r.o.


foto: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24