QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Co Plzeňanům chybí v kultuře? V Měšťanské besedě proběhlo diskusní fórum

30.11.2022 19:53

V plzeňské Měšťanské besedě se ve středu 30. listopadu konalo setkání s názvem Kulturní fórum Plzeň 2022. Na fóru byly představeny i názory Plzeňanů na kulturu v Plzni získané z průzkumu mezi obyvateli.

kulturni forum plzen foto QAP (6)
kulturni forum plzen foto QAP (6)kulturni forum plzen foto QAP (2)kulturni forum plzen foto QAP (3)kulturni forum plzen foto QAP (4)kulturni forum plzen foto QAP (5)kulturni forum plzen foto QAP (8)kulturni forum plzen foto QAP (7)kulturni forum plzen foto QAP (9)kulturni forum plzen foto QAP (10)kulturni forum plzen foto QAP (11)kulturni forum plzen foto QAP (12)kulturni forum plzen foto QAP (13)kulturni forum plzen foto QAP (14)kulturni forum plzen foto QAP (15)kulturni forum plzen foto QAP (1)

Akci zorganizoval Magistrát města Plzně, do Měšťasnské besedy kulturní plzeňské aktéry pozvala radní pro kulturu a památkovou péči Eliška Bartáková.

„Pozváni byli všichni organizátoři kulturních akcí nebo ředitelé a vedoucí různých kulturních spolků a institucí, zkrátka celá komunita kulturních aktérů,“ uvedla radní Eliška Bartáková s tím, že se taková setkání konají pravidelně vždy na podzim. „Výjimkou byl jen výpadek kvůli covidu,“ dodala Bartáková.

Diskuse má pomáhat nejen k vylepšení služeb v oblasti kultury. „Je to taková vzájemná výměna názorů, my předáváme z naší strany informace ´kulturníkům´ a oni reagují na to, co jim předáváme nebo dávají sami podněty,“ vysvětluje radní Eliška Bartáková přínos takového setkání.

Nejdiskutovanějším tématem letošního setkání byly výsledky průzkumu, který probíhal mezi Plzeňany. Vyplynula z něho celá řada dat, spokojenost s kulturní nabídkou města Plzně, co Plzeňanům v oblasti kultury chybí nebo jaký mají názor na kulturní zařízení v západočeské metropoli.

„Průzkum probíhal od května do srpna letos v létě, celkem bylo 1090 respondentů,“ vysvětlila Marie Kubalíková z Centra pro komunitní práci Západní Čechy s tím, že se jedná o vypovídající vzorek a je tudíž možno brát tyto výsledky jako názor Plzeňanů.

Co konkrétně průzkum ukázal? 63 % respondentů navštěvuje kulturní akce alespoň jednou za měsíc. Méně často vyráží za kulturou teenageři ve věku 15 až 19 let, více navštěvují akce lidé v produktivním věku. Z průzkumu také vyplynulo, že více za kulturou chodí muži.

„Mě samotnou překvapily výsledky průzkumu a velká spokojenost Plzeňanů s kulturní nabídkou,“ svěřila se QAPu Eliška Bartáková. S kulturní nabídkou je totiž v Plzni alespoň částečně spokojeno 92 % dotázaných. Naopak nespokojenost projevilo jen 8 % dotazovaných, nejméně spokojeni byli lidé ve věku 30 – 39 let.

Z průzkumu nejlépe vycházelo plzeňské divadlo a jeho nabídka, patřilo také k nejnavštěvovanějším kulturním institucím v Plzni.

Oslovení lidé hodnotili také fyzický stav kulturních zařízení, a to známkami 1 až 5 jako ve škole. Nejlépe bylo hodnocené Velké divadlo, dále Měšťanská beseda, Nové divadlo atd. Nejhůře dopadlo DEPO2015.

Hodnoceny byly i festivaly, a to zejména ty, na které přispívá město Plzeň. Tady lidé nejkladněji hodnotili festival Na Ulici, který se koná každoročně na konci srpna.

Negativních komentářů od respondentů nebylo mnoho, týkaly se především pestrosti nabídky. Respondenti by například přivítali koncerty velkých zahraničních interpretů.

Průzkumu se budeme ještě podrobněji věnovat. Připravujeme pro vás článek s detailnějšími výsledky průzkumu.

Kromě průzkumu se na fóru diskutovalo o veřejném prostoru v souvislosti s konáním kulturních akcí. Dále vedoucí odboru kultury Květuše Sokolová představila plánované aktivity v oblasti kultury. „Příští rok máme výročí Miroslava Horníčka, uplyne už dvacet let od jeho úmrtí. My si chceme připomenout toto výročí a 15. února instalovat pamětní desku Miroslavu Horníčkovi, dále připravujeme na rok 2024 Rok české hudby a plánujeme strategii městem založených organizací v oblasti kultury,“ uvedla Květuše Sokolová.

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24