QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Design Week se blíží! Plzeň zaplní originální zboží i knihy malých nakladatelů

28.11.2022 7:31

První prosincový víkend 3. -  4. 12. proběhne v DEPO2015 opět Plzeň Design Weeek. Jeho součástí bude oblíbený trh s originální módou, šperky a doplňky MINT Market a nově také BookFest, který do Plzně přiveze na třicet nakladatelů s knihami, které v běžných knihkupectvích nenajdete.

DesignWeek_ilus

Plzeň Design Week s podtitulem „Design mezi řádky“ nabídne originální zboží i knihy malých nakladatelů. „I letos jsme chtěli v rámci PDW nabídnout plzeňanům alternativu tradičních adventních trhů. Mint Market i BookFest jsou zárukou originálního zboží, a navíc nabídnou možnost setkat se osobně s jeho autory a tvůrci. Připravena je i spousta doprovodného programu, který se tentokrát točí kolem knih s podtitulem Design mezi řádky. Děti se navíc mohou zabavit u workshopů nebo na naší interaktivní výstavě Lovci znaků, o váš hlad se postará kavárna s nabídkou teplých jídel. Přijďte do DEPO2015 a užijte si pohodový adventní víkend,“ zve projektová manažerka PDW Soňa Rychlíková

MINT Market zaplní Autobusovou halu více než padesáti značkami od nezávislých tvůrců z celých Čech. „Najdete zde módu nejen na zimu, design, stylové oblečení pro děti, hračky, šperky, kabelky, obuv, bytové a oděvní doplňky, bio kosmetiku nebo svíčky,“ vyjmenovává principálka MINT Marketu Lenka Šašková.

Dauphin, Meander, Pavel Mervart, Malvern, Volvox Globator, Hermann a synové, Knihovna Václava Havla, Walden Press a řada dalších menších, výběrových nakladatelství nabídne v rámci BookFestu knihy určené pro širokou škálu čtenářů od dětských až po ty nejnáročnější, prostor dostanou rovněž literární a společensky angažovaná periodika. „Adventnímu termínu bude odpovídat nabídka nakladatelů, kteří pro DEPO2015 připravují výjimečné kolekce novinek i starších titulů vydaných v omezených nákladech,“ láká Dan Podhradský, spoluzakladatel Cechu malých nakladatelů.

Knihám se bude věnovat také doprovodný program v podobě výstav, které je možné v DEPO2015 navštívit už od 22. 11. lustrace Petra Nikla ke knize Opičí poezie nebo výstava edice biblických příběhů nakladatelství Meander Manamana vyvrcholí v rámci druhého adventního víkendu workshopy s autory a ilustrátory. 

Workshopů bude na víkend ale připraveno mnohem víc: knižní vazba a výroba 3D vánočních přání pod vedením studentů Ateliéru knihy a tvarování papíru a Ateliéru didaktické ilustrace Sutnarky nebo tisk na unikátních tiskařských strojích jakými jsou Bostonka a Harmonograf.

Krom prodejních akcí bude připraven také živý program, který nabídne autorská čtení, prezentace knižních novinek i večerní divadelní představení Porucha přizpůsobení plzeňského divadelního spolku Dipold. V programu najdete vzývaného Petra Hrušku, básníka Víta Janotu nebo matadora české typografie Karla Halouna, který v Plzni představí svoji novou publikaci. Chybět nebudou ani autoři spjatí s Plzní a Plzeňským krajem.

Druhý adventní víkend zakončí designový Mikuláš, kterého budete moci potkat po celé nedělní odpoledne mezi prodejními stánky, od 17 h pak bude nadělovat v kavárně.

Spolupořadateli letošního Plzeň Design Weeku jsou MINT market a Cech malých nakladatelů. Vstup je zdarma s vyjímkou sobotního divadelního představení, na které je možné zakoupit vstupenku přes portál goout nebo před představením na místě za 150,-. Na workshopy je vybírán příspěvek na materiál.

 

Celkový program:

 

Plzeň Design Week 2022 / PROGRAM

VÝSTAVY / 22.11.- 5.12.

Kavárna

Petr Nikl - Opičí poezie - výstava ilustrací

Truhlárna

Tak chutná Mana - výstava ilustrací k bilblické edici nakladatelství Meander

AKCE / so 10-18 h, ne 10-17 h

Autobusová hala 

MINT Market

Tržnice

BOOKFEST

WORKSHOPY

Tržnice / so 10-18 h, ne 10-17 h 

workhopy tisku za využití starého tiskařského stroje tzv. Bostonky nebo unikátního grafického stroje Harmonografu, tisk plakátovým písmem, výroba pop up vánočních přání se Sutnarkou + workshopy písma k aktuální dětské interaktivní výstavě Lovci znaků

Ateliér / so a ne 11-14 h

workhop koptské vazby pod vedením studentů Ateliéru Kniha a tvarování papíru Sutnarky registrace na info@plzendesign.cz

Ateliér / so 15-16 h

Opičí poezie - výtvarný workshop ke knize Petra Nikla s redaktorem Jakubem Pavlovským

Ateliér / ne 15-16 h

Tak chutná Mana - představení biblické edice nakladatelství Meander autorkou Ivou Pecháčkovou + výtvarný workshop k s ilustrátorkou Annou Kulíčkovou

AUTORSKÁ ČTENÍ, PREZENTACE KNIH / klempírna

sobota

 

10-13 h

OPENMIC / Nakladatelé představují své knižní novinky. Autorská čtení, besedy, autogramiády.

14 h

šumavský poutník Ondřej Fibich - Cesty k Šumavě

15 h

typograf Karel Haloun - To musí jít přečíst i potmě

16 h

básník Vít Janota - Vzestup a pád říše stínu

17 h

básník Petr Hruška - Spatřil jsem svou tvář

19 h

jednoaktová divadelní hra Porucha přizpůsobení v podání Divadelního spolku Dipold / vstupné 150,-

 

 

neděle

 

10-13 h

OPENMIC / Nakladatelé představují své knižní novinky. Autorská čtení, besedy, autogramiády.

14 h

básnířka a prozaička Anna Luňáková - Atlas babiček

15 h

nakladatel Aleš Kauer - Autorské knihy nakladatelství Adolescent

16 h

zakladatelka nakladatelství Meander Iva Pecháčková - Jak vzniká krásná dětská kniha?

KAVÁRNA

neděle 17 h

designová Mikulášská nadílka

 

foto ilustrační Design Week

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24