QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Movember je tady. Fakultní nemocnice zve muže na seminář i test zdarma

03.11.2022 8:25

FN Plzeň se již po deváté zapojuje do celosvětové kampaně Movember. Opět tak nabízí mužům zdarma krevní test PHI, neboli INDEX ZDRAVÉ PROSTATY. Dále zve na seminář o prostatě.

movember ilustrační jpg QAP
Movember 2022seminar prostata weblogo FN PLZEN

„Oddělení imunochemické diagnostiky ve FN Plzeň jsme před 10 lety zavedli stanovení tzv. indexu zdravé prostaty, které daleko lépe umožňuje diagnózu karcinomu prostaty než pouhé vyšetření PSA. Vzhledem ke zvýšené spolehlivosti tohoto indexu dochází v praxi jak ke zlepšení včasného záchytu karcinomu, tak i ke snížení nutnosti provedení biopsie prostaty, a to až o 25 %,“ vysvětluje primář Oddělení imunochemické diagnostiky prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc.

„Uplynulé dva roky nám listopadové kníry schovaly roušky, a tak jsem rád, že letos se můžeme opět kníry chlubit a veřejně dát najevo podporu celosvětové kampaně Movember na výzkum a prevenci nejčastějšího onkologického onemocnění, rakoviny prostaty,“ doplnil ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.

 

Karcinom prostaty je onemocnění s celosvětově rostoucím počtem nově zachycených případů. Je nejčastějším nádorovým onemocněním mužů a po karcinomu plic druhou nejčastější příčinou úmrtí z onkologických důvodů. Tento všeobecný trend pochopitelně kopíruje i situace v ČR. Za posledních dvacet let se u nás výskyt tohoto karcinomu téměř ztrojnásobil, přitom úmrtí je ale více než třikrát nižší. Takto výrazný rozdíl je dán možností vyšetření prostatického specifického antigenu (PSA) v rámci preventivních prohlídek.

Fakultní nemocnice Plzeň nabízí v období od 1. 11. do 30. 11. 2022 mužům možnost nechat si udělat zdarma krevní test PHI, neboli INDEX ZDRAVÉ PROSTATY.

Muži starší 50 let se mohou osobně dostavit do Očkovacího centra, které se nachází v areálu bývalé vojenské nemocnice na Borech v pavilonu 61, každý listopadový pracovní den od 7:30 do 11:30 hodin. Na místě vyplní nutné formuláře a poté jim bude odebrán vzorek krve. Zájemci se na odběr mohou dostavit bez předchozího objednání, pro správný výsledek je ale ideální, aby 48 hodin před odběrem neměli pohlavní styk a nejezdili na kole a 12 hodin před odběrem nejedli tučná jídla.

Výsledky vyšetření s případným doporučením následné péče budou zaslány na emailovou adresu nebo poštou. V případě potřeby je možné výsledky konzultovat telefonicky nebo e-mailem s MUDr. Radkou Fuchsovou, a to v úterý, ve středu a v pátek od 9:00 do 11:00 hodin (tel. 377 401 470, fuchsovar@fnplzen.cz).

Co je nutné pro správný odběr?

  • 48 hodin před odběrem nemít pohlavní styk
  • 48 hodin před odběrem nejezdit na kole
  • 12 hodin před odběrem nejíst tučná jídla

Fakultní nemocnice Plzeň zve dále na seminář PROSTATA

Seminář se koná 10. listopadu od 17 hodin ve FN Plzeň - Bory, v bývalé Vojenské nemocnici, pavilon 63 - posluchárna.

Seminář je určen pro širokou veřejnost. Dozvíte se odpovědi na následující otázky. Jaké jsou příznaky rakoviny prostaty? Máte urologické problémy, ale bojíte se navštívit lékaře? Trápí Vás časté močení? Víte, kdy je čas na první urologickou prohlídku o odborníka? A další informace k tématu.

Seminář povedou prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc., náměstek pro vědu a výzkum FN Plzeň a MUDr. Olga Dolejšová, Ph.D., zástupce přednosty Urologické kliniky FN Plzeň.

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24