Plzeň: Valná hromada teplárny projedná zvýšení cen tepla, nárůst má být 4,8 %

07.12.2022 16:08

V pondělí 12. prosince zasedne Valná hromada Plzeňské teplárenské a projedná návrh na zvýšení ceny tepla svým odběratelům celkem o 4,8 %. Čtěte podrobnosti.

ilustrační foto_QAP_foto (2)

Cena tepla je velkým tématem v Plzni, a to už od doby, kdy začaly kampaně před podzimními komunálními volbami. Na konci srpna oznámilo tehdejší vedení Plzně, že se podařila dohoda města s teplárnou a ke zdražení nedojde. „Jsem rád, že se nám podařilo najít shodu s naším partnerem v Plzeňské teplárenské skupinou EPH na nulovém nárůstu ceny tepla pro rok 2023. Již před prázdninami jsme Plzeňanům slíbili, že udržíme v Plzni nízkou cenu tepla a teď tento slib plníme,“ uvedl 30. srpna na mimořádné tiskové konferenci k cenám energií tehdejší primátor Plzně Pavel Šindelář.

Jenže po volbách už tak jasno nebylo a slíbený nulový nárůst cen už neměl být dodržen. Téma tepla se tak řešilo na zasedání zastupitelstva města Plzně v listopadu, kde zaznělo, že hrozí navýšení ceny tepla až o 60 %. Současné vedení rezolutně takový nárůst odmítlo a stanovilo pracovní skupinu, která bude jednat za město s druhým akcionářem a Plzeňskou teplárenskou.

„Koalice SPOLU před volbami informovala občany, že zařídila nezdražení ceny tepla v Plzni pro rok 2023. Bohužel se ukázalo, že se jednalo o falešné předvolební sliby a zástupci SPOLU nemluvili pravdu. Plzeňanům slibuji, že nyní uděláme vše pro to, aby se teplo v Plzni nezdražovalo. Toto je náš cíl pro nastávající jednání s druhým akcionářem,“ řekl v listopadu po zastupitelstvu primátor Roman Zarzycký.

Jaký má být aktuálně nárůst?

Nyní teplárna oznámila nárůst o 4,8 %. "Nárůst cen tepla, které produkuje a distribuuje Plzeňská teplárenská, bude dle návrhu společnosti činit pouze 4,8 %. Vzhledem k inflaci tak jde v reálných, o inflaci očištěných cenách, o přibližně 10 % zlevnění. K poklesu reálné ceny dochází i navzdory tomu, že veškeré náklady, zejména palivové, významně vzrostly. Toto zdražení tepla je zásadně nižší, než jaké oznámily ostatní české teplárny," informje Plzeňská teplárenská v oficiální tiskové zprávě.

„Rozhodli jsme se proto, že vyšší výnosy z prodeje elektřiny, kterou naše teplárna zjednodušeně vyrábí jako vedlejší produkt při produkci tepla, využijeme na minimalizování dopadů zdražování. Obyvatelé a firmy z Plzně, kteří jsou napojeni na systém centrálního zásobování teplem z našeho zdroje, tak budou ochráněni před dopady energetické krize, a to díky vládnímu zastropování cen energií a přístupu našich akcionářů k cenotvorbě tepla,“ říká generální ředitel Plzeňské teplárenské, Ing. Václav Pašek, PhD.

Teplárna se hájí tím, že v případě standardního uplatnění pravidel regulace by firma mohla zvýšit cenu tepla až o 50 %.

"K tomu nedojde, protože aktuálně přijatá vládní legislativa, konkrétně takzvané zastropování cen výrobců elektřiny a daň z neočekávaných zisků, ponechala teplárnám určitý prostor pro tvorbu zisku v segmentu prodeje elektrické energie a akcionáři Plzeňské teplárenské (kterými jsou ze 65 % Statutární město Plzeň a z 35 % společnost EP Infrastructure, a.s., která je většinově vlastněna Energetickým a průmyslovým holdingem, a.s.) směřují k dohodě, že tento zisk využijí na dotaci cen tepla," informuje Plzeňská teplárenská v oficiální tiskové zpráve.

Valná hromada společnosti projedná návrh o navýšení ceny o 4,8 % v pondělí 12.prosince 2022. Pokud bude navýšení o 4,8 % schváleno, měsíční výdaje za teplo a teplou vodu by se běžné čtyřčlenné domácnosti s roční spotřebou 25 GJ zvýšily o méně než 100 korun.

„Naším původním cílem byl nulový nárůst cen, jehož podmínkou bylo, aby Evropská komise akceptovala českou legislativu, která měla po omezené období zmírnit vliv povolenek na teplárenství. Bohužel tato notifikace zatím neproběhla. Po jejím případném schválení jsme připraveni tento pozitivní vliv okamžitě promítnout do cen tepla,“ dodal Václav Pašek.

Plzeňská teplárenská dodává teplo do více jak 54 tisíc plzeňských domácností, což představuje přibližně 163 tisíc obyvatel města z celkového počtu 180 tisíc obyvatel Plzně. Současně dodává teplo i do škol, školek, zařízení sociální péče, zdravotnických zařízení a plzeňských firem.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24