QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská zoo pomáhá navrátit vzácný koniklec do Českého krasu - FOTKY

27.10.2022 9:15

Koniklec otevřený patří mezi kriticky ohrožené druhy naší květeny. Zástupci plzeňské botanické zahrady se vydali se vzácnými sazenicemi na pomoc do sousedního kraje.

Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (4)
Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (4)Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (1)Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (2)Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (3)Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (5)Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (6)Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (7)Plzeňská zoo_koniklec do ČK_Lucie Pešová (8)

„Dne 12. října se nám podařilo za pěkného slunečného počasí vysadit 69 sazenic vzácného koniklece otevřeného (Pulsatilla patens) původem z Líšnice na předem vytipovanou lokalitu v Hostimi u Berouna,“ informovala o akci Lucie Pešová ze Zoologické a botanické zahrady města Plzně.

Vzácné koniklece sázeli lidé napříč organizacemi, které podporují přežití ohrožených druhů rostlin a živočichů. Za Zoologickou a botanickou zahradu města Plzně se do sousedního kraje vypravili Lucie a Tomáš Pešovi. „Akce se také účastnili za Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR Petr Vít, za CHKO Český Kras Vojen Ložek ml. a za spolek Třesina Pavel Skala,“ vyjmenovala Lucie Pešová s tím, že rostliny dodala plzeňská zahrada a Botanická zahrada Praha.

Na lokalitu bude dohlížet Pavel Skala. Spolek Třesina se snaží uskutečňovat taková opatření, která umožní přežití ohrožených druhů rostlin a živočichů. „Koniklec otevřený se u nás vyskytuje především v severních a severozápadních Čechách a tyto lokality jsou tak na západním okraji jeho areálu,“ popisuje Lucie.

„Koniklec je málo konkurenčně schopný a negativně reaguje na probíhající změny v krajině, které vedly k jeho úbytku. Na lokalitách je nutné obnovit kosení či pastvu, aby došlo k narušení drnů a semena mohla vyklíčit. V Hostimi dochází ke kontrolované pastvě poníky, a tak je tato lokalita vhodná pro reintrodukci,“ uzavírá Lucie Pešová.

foto Lucie Pešová, Tomáš Peš

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24