QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Roušky, sáčky i obaly od cigaret...Co všechno ukrývala Mlýnská strouha? - FOTKY

07.04.2021 14:15

I letos proběhlo čištění Mlýnské strouhy. Očistě přálo počasí, výlov ryb probíhal v posledním březnovém týdnu, jezírko se napustilo opět na začátku dubna.

Mlýnská strouha6
Mlýnská strouha1Mlýnská strouhaMlýnská strouha2Mlýnská strouha4Mlýnská strouha5Mlýnská strouha3Mlýnská strouha6Mlýnská strouha7

Jezírko v oblíbené "procházkové" lokalitě v centru města prošlo tradiční důkladnou očistou a v prvním dubnovém týdnu se opět zaplnilo vodou. Na dně jezírka se tvoří zelené řasy, na hladinu padá navíc hodně listí. Každoročně se na dně najde také spousta nepořádku, ať už jde o věci, které do jezírko přifouká vítr nebo předměty, které lidé do vody vhodí sami. 

Vše je tedy třeba důkladně vyčistit, aby v létě byla voda čistá. Proto se na jaře jezírko vypouští a provádí se výlov ryb. Ten letos proběhl 29. března v dopoledních hodinách. V jezírku žijí ostroretky, kapříci a pár okounů.

Letos venkovním činnostem počasí přeje, proto se jezírko napustilo hned v prvním dubnovém týdnu. Ryby se vrátí ale později. "Vylovené ryby byly převezeny na sádky pod Košinářem, kde v klidu a pohodě přetrvají do opětovného vysazení. Nasazeny budou opět ostroretky, které dokáží udržet dno bez řas alespoň po část vegetační sezóny. Dále koi kapři pro potěchu oka návštěvníků, čtyři amuři, kteří by měli trochu pomoci s vyžíráním zelených vláknitých řas. Obsádka bude doplněna 20-40 okouny. Ryby budou nasazeny až po polovině dubna, kdy se už chemismus nově napuštěného jezírka usadí a voda bude por ryby vhodná," hydrobiolog Jindřich Duras.

K tradičně vyloveným předmětům se letos přidaly i roušky. "Letošek byl typický větším množstvím různých klíčů, pro což se obtížně hledá vysvětlení. Tradiční je především přítomnost mikrotenových sáčků, které obvykle vítr vezme z nedalekých ploch a usadí je na hladinu, odkud už se dále nevznesou. Podobné je to s igelitovými obaly z cigaretových krabiček - tady ale lze vidět jednotlivé kuřáky, jak nemají problém takové věci kamkoli odhazovat. Trochu zvláštní, ale přesto obvyklý nález, je několik rozbitých mobilů. Velké kameny, části dokonce z rozebrané městské dlažby, jsou pozůstatkem zimy - návštěvníci totiž zkoušejí sílu ledu. Spousty materiálu správci vytahují průběžně," dodal Jindřich Duras.

Foto: Qap.cz, Ilona Pelíšková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24