QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Volby jsou za dveřmi. Co byste měli před volbami vědět?

21.09.2022 16:31

Volby do zastupitelstev měst a obcí a také senátní volby jsou za dveřmi. Volební místnosti se otevřou v pátek 23. září ve 14 hodin. Co byste měli před volbami vědět? Znáte systém a další podrobnosti?

131025_Promo_Volby_urna

Komunální volby se konají každé 4 roky. Letos proběhnou od pátku 23. října do soboty 24. října. Volební místnosti budou otevřeny v pátek od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu od 8:00 do 14:00 hodin. Volební lístky už byste měli mít ve své schránce, pokud jste je neobdrželi, je možnost si je vyzvednout ve volební místnosti.

V Plzeňském kraji se kromě voleb do zastupitelstva města Plzně konají i volby do Senátu ČR. Jedná se o volební okrsek číslo 7, který zahrnuje celý okres Plzeň-jih, městský obvod Plzeň 2-Slovany, severní část okresu Klatovy, ohraničená na jihu obcemi Křenice, Ježovy, Mezihoří, Švihov, Měčín, Újezd u Plánice, Plánice, Zavlekov, Nalžovské Hory, Hradešice, Malý Bor, Velké Hydčice, Horažďovice, a jihovýchodní část okresu Plzeň-město, ohraničená na severozápadě obcemi Letkov, Tymákov, Starý Plzenec, Losiná.

Případné druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tj. v pátek 30. září a sobotu 1. října 2022.  

Jak se volí v komunálních volbách? (Volič má vždy tolik hlasů, kolik má členů zastupitelstvo, do kterého volí).

Máte hned tři možnosti.

1.) Volební stranu označíte křížkem ve čtverečku před jejím názvem. Hlasy získávají kandidáti označené volební strany v pořadí podle hlasovacího lístku až do výše počtu členů voleného zastupitelstva. U označené volební strany se již nepřihlíží k označeným kandidátům této volební strany.

2.) Označíte křížkem jednotlivé kandidáty v rámečku před jejich jménem. Pozor, nejvýše však tolik kandidátů, kolik členů zastupitelstva obce má být zvoleno. Has získávají označení platní kandidáti. Tato varianta vám dává možnost označit kandidáty napříč stranami. 

3.) Můžete označit volební stranu a současně jednotlivé kandidáty jiných volebních stran. Hlasy získávají nejprve označení kandidáti jiných volebních stran než označené strany a následně pak zbylé hlasy voliče (rozdíl mezi počtem volených členů zastupitelstva a počtem jednotlivě označených kandidátů) získají kandidáti označené volební strany podle pořadí na hlasovacím lístku. U označené volební strany se již nepřihlíží k označeným kandidátům této volební strany

Kdy je hlas voliče neplatný?

Není-li označena žádná volební strana ani žádný kandidát
- strana se označuje křížkem ve čtverečku před názvem
- kandidát se označuje křížkem v rámečku před jeho jménem

Je-li označena více než jedna volební strana
Je-li označeno více kandidátů, než kolik se v obci volí zastupitelů

ilustrační foto

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24