QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Výročí osvobození slavili i v Rokycanech, návštěvnost byla rekordní - FOTKY

08.05.2023 12:31

Vysoká návštěvnost provázela uplynulé oslavy 78. výročí osvobození v Rokycanech. "Program ve vojenském muzeu zaměřený především na děti si užilo rekordních 6 500 lidí," uvedla muvčí Rokycan Adriana Jarošová.

IMG_4525
IMG_4525IMG_3914IMG_4692IMG_4809IMG_4835IMG_4836IMG_3488

Oslavy v Rokycanech se konaly po třech letech. Akce k oslavám proběhla v Muzeu na demarkační linii, v největším nestátním vojenském muzeu v České republice, v neděli 7. května odpoledne. Zatímco před před lety zavítalo do muzea na oslavy 5 000 lidí, letos jich bylo hned o patnáct stovek více.

„Oslavy jsme naplánovali na neděli 7. května, den, kdy vojáci 23. průzkumné eskadrony 16. obrněné divize USA přijeli v roce 1945 do ulice Stodolní, dnešní ulice Josefa Knihy, “ uvedl starosta města Tomáš Rada.

Program přinesl ukázky vojenské techniky i Policie ČR, dále seskok parašutistů a průlet tří letadel. „V letošním roce máme rekordní účast. Nedělního programu se zúčastnilo okolo 6 500 lidí. Na organizaci dnešní akce se podílelo 130 lidí. Počasí nám v letošním roce naštěstí také velmi přálo, bylo slunečno a především nepršelo. Z programu byl největší zájem samozřejmě o dynamické ukázky,“ uvedla Radka Vávrová z Muzea na demarkační linii.

Muzeum, kde se oslavy konaly, vzniklo v roce 1997. „V rámci odpoledního programu v muzeu se děti aktivně zapojily do stavby barikády v době pražského povstání, prošly vojenským výcvikem a speciálně jim zahrál orchestr Tremolo. V závěru dne jim pak byly předány speciální odměny,“ přiblížil program zaměřený na děti ředitel Muzea na demarkační linii František Koch.

Ve 12 hodin zahájily program přelety tří letadel a ukázka z muzikálu Dalibora Bárty o životě na demarkační linii – Kozí válka. „Jsem překvapen, kolik lidí zavítalo do rokycanského muzea a až dojat, že si společně v tak hojném počtu stále připomínáme pro nás stěžejní historické události,“ řekl v Rokycanech po ukázce z muzikálu Kozí válka šéf plzeňského muzikálu Lumír Olšovský.

foto: Město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24