Výskyt ptačí chřipky na Tachovsku potvrzen! Je tato nemoc přenosná i na člověka?

31.12.2022 16:00

Ve velkochovu nosnic společnosti Česká drůbež s. r. o v obci Brod nad Tichou na Tachovsku v Plzeňském kraji byla 30. prosince 2022 vyšetřením ve Státním veterinárním ústavu Praha potvrzena ptačí chřipka subtypu H5N1.

Slepice_foto PIxabay

V současné době se čeká na stanovení patogenity viru. Ve třech halách se zde nachází cca 750.000 kusů nosnic.

Důvodem k odebrání vzorků a zahájení šetření ze strany veterinárních inspektorů byla skutečnost, že chovatel ve spolupráci se soukromým veterinárním lékařem nahlásil náhlý zvýšený úhyn drůbeže v jedné ze tří hal. V chovu byla ihned přijata předběžná opatření k zamezení šíření nákazy.

SVS se ve spolupráci s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému připravuje k utrácení drůbeže v chovu. Kolem ohniska budou v souladu s legislativou vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření.

V sobotu dopodne byla v areálu nainstalována desinfekční brána. "Momentálně rozhodnutí z krizového šťábu zatím nemáme, oficiálně čekáme na mail, který bychom měli obdržet. Situace je taková, že nákaza ptačí chřipkou se zatím údajně objevila jen na jedné ze 3 hal. Stále se čeká na výsledky, které z Prahy nedorazily. Postup je takový, že se bude čekat na celkové výsledky a bude monitorováno okolí 15km od ohniska vypuknutí. Celkové výsledky by měly být nejdéle v pondělí," uvedl místostarosta obce Ladislav Kopáček.

Jde o dosud největší ohnisko ptačí chřipky v Česku, která je potenciálně přenosná na člověka.

Foto Pixabay

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24