QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Agatha Christie se vrací do Plzně a bude to napínavé až do konce!

14.12.2022 15:35

Královna detektivek Agatha Christie se vrací do plzeňského Divadla J. K. Tyla. Obnovenou premiéru světoznámé hry Past na myši uvede činoherní soubor 17. prosince 2022.

01_past_na_mysi_djkt_2022_foto_irena_sterbova-2-7
01_past_na_mysi_djkt_2022_foto_irena_sterbova-2-702_past_na_mysi_djkt_2022_foto_irena_sterbova-234103_past_na_mysi_djkt_2022_foto_irena_sterbova-222704_past_na_mysi_djkt_2022_foto_irena_sterbova-2405

Jeviště Velkého divadla se opět promění v tajuplný penzion U Klášterní studny, který navštíví stejně jako před pěti lety Monika Švábová, Pavel Pavlovský, Marek Mikulášek, Jaroslav Matějka a Kamila Šmejkalová. Nově se jako ústřední pár – manželé Ralstonovi – představí Libor Stach a Jana Ondrušková, do kůže Christophera Wrena se převtělí Vladimír Pokorný.

Zajímavostí o téhle divadelní hře je, že po dobu jejího uvádění platí zákaz představit titul ve filmové podobě a dosud ji nebylo možné přenést ani na Broadwayi, což se má změnit v roce 2023. Diváci Pasti na myši tak často sice znají skvělou pověst této hry, kdo je ale vrahem, netuší. „Myslím, že i pokud diváci vyústění detektivky znají, nebudou při opětovné návštěvě divadla ochuzeni o zajímavý detektivní zážitek,“ říká dramaturg Zdeněk Janál. „V průběhu představení si mohou užívat jednotlivé detektivní nitky a zavádějící stopy s trochu jinou chutí a jiným náhledem na dramatickou či detektivní strukturu hry.“

Past na myši je nejúspěšnější divadelní detektivka všech dob, původně vznikla jako rozhlasová hra s názvem Tři slepé myšky (1947) pro speciální pořad stanice BBC k osmdesátinám královny Mary, babičky Alžběty II.

Jako nejdéle nepřetržitě hraná inscenace je dokonce zapsaná v Guinnessově knize rekordů.

Děj se odehrává v nově otevřeného penzionu. Počasí se zhoršuje, dům zapadává sněhem a příjezdová cesta se stává neprůjezdnou. Návštěvníci se společně s majiteli ocitají v izolaci, ve které se obtížně odhalují skrytá tajemství, napětí houstne, každý může být vrahem, nebo obětí.

Vstupenky mohou diváci zakoupit v pokladně předprodeje Smetanovy sady 16, 301 00 Plzeň, on-line na webových stránkách djkt.eu nebo v síti Plzeňská vstupenka.

Obnovená premiéra 17. prosince 2022 ve Velkém divadle. Nejbližší reprízy 30. prosince 2022 a 11. ledna 2023.

Foto Irena Štěrbová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT