Akce „Na jedné lodi“ připomene první výročí války na Ukrajině

28.02.2023 14:49

Ve středu 1. března si Plzeň připomene první výročí války na Ukrajině. Akce bude zahájena na náměstí Republiky.

ilustrační_akt na podporu Ukrajiny_Plzeň_0223_Milan Svoboda

Akce „Na jedné lodi“ bude zahájena svíčkovou pietou k uctění obětí války v 18:00 na náměstí Republiky, kde vystoupí i sbor ukrajinských dětí. Následovat bude v 19:00 projekce filmu Dům z třísek a debata s Janou Toužimskou, zástupkyní regionálního ředitele pro Východní partnerství a Balkán z Člověka v tísni, kterou bude moderovat Filip Zajíček. Projekce s debatou se uskuteční v univerzitní kavárně Družba, Sedláčkova 19.

Na svíčkovou manifestaci a doprovodný program zve Člověk v tísni Plzeňský kraj a Paměť národa Plzeňský kraj. Akce je zároveň předfestivalovou akcí festivalu Jeden svět Plzeň.

Člověk v tísni se do pomoci ukrajinským uprchlíkům zapojil od samého začátku války na Ukrajině. „Od počátku konfliktu pomáháme dětským i dospělým ukrajinským běžencům integrovat se do české společnosti, poskytujeme humanitární pomoc, nabízíme adaptační skupiny pro děti a kurzy češtiny, dále sociální poradenství i doprovody na úřady. Od vypuknutí války jsme dokázali pomoct tisícům uprchlíků a uprchlic. Nejčastěji se jedná o ty nejzranitelnější, maminky s dětmi, ale nabízíme služby i například pro seniory. Solidarita je důležitá, všichni jsme na jedné lodi,“ říká Jakub Paleček, ředitel plzeňské pobočky organizace Člověk v tísni a zve všechny zájemce na středeční vzpomínkovou akci.

„Srdečně vás tak zveme na neformální setkání, na kterém si připomeneme důležitost boje za svobodu a demokracii. Popovídáme si o aktuální situaci na Ukrajině a vzdáme hold jejím statečným obráncům,“ přibližuje ředitel plzeňské Paměti národa Jiří Kunc.

Program:

18:00 Svíčková manifestace na Náměstí Republiky „u Andělíčka“

19:00 Projekce filmu Dům z třísek, univerzitní kavárna Družba (Sedláčkova 19)

20:30 Debata s Janou Toužimskou, zástupkyní regionálního ředitele pro Východní partnerství a Balkán z Člověka v tísni, moderuje Filip Zajíček z Deníku N, univerzitní kavárna Družba

Foto ilustrační Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24