QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dny dobrovolnictví se budou konat již tento týden. Zapojte se i vy!

24.04.2023 17:01

V rámci Dnů dobrovolnictví 2023 se v Plzeňském kraji bude konat mnoho zajímavých akcí. Zapojit se můžete i vy!

dobrovolníci

V termínu 26. až 29. dubna uskuteční 62 akcí, které organizuje 47 organizací ve 12 obcích. Dny dobrovolnictví 2023, které se uskuteční v šesti krajích České republiky, jsou oslavou dobrovolnictví, ochoty věnovat svůj čas a pozornost někomu druhému bez nároku na odměnu. Jsou také poděkováním – dobrovolníkům samotným, jejich koordinátorům a všem dalším osobám, které se na dobrovolnických činnostech podílejí a často nejsou vidět. Cílem akce je rovněž přitáhnout k dobrovolnictví další lidi, kteří jsou ochotni věnovat pár hodin svého času aktivitám, které nemohou být z nejrůznějších důvodů hrazeny.

„Hlavním znakem letošního ročníku je rozmanitost - akcí i organizátorů. V seznamu organizovaných akcí lze nalézt téměř vše, co vás jen může napadnout: od úklidu veřejných prostor, přes renovaci židlí, procházky, vaření boršče, deskové hry, pletení dek až po přátelské setkání s rodiči postižených dětí, kteří se chtějí jen setkat s někým novým,“ říká Vlastimila Faiferlíková z Regionální dobrovolnického centra Plzeňského kraje.

Seznam všech aktivit, které se budou v rámci letošního ročníku Dnů dobrovolnictví konat, je k nalezení zde. U každé akce je stručný popis toho, co se bude dít a také možnost se registrovat – někde je omezena kapacita.

Organizátoři stále hledají dobrovolníky například:

  • úterý 25. dubna, TOTEM, z.s. v Plzni v Bolevci - Ochranářský den
    • Přijďte se zapojit do příprav na May day – Ochranářského dne, který každoročně pořádá ZOO Plzeň a my s TOTEMem tam budeme mít svůj stánek," uvádí TOTEM. Polotovary a výrobky připravené na dobrovolnické akci si budou návštěvníci akce buď moci dotvořit, nebo hotové výtvory odnést. Výtěžek z akce pak poputuje na konkrétní ochranářský projekt ZOO Plzeň.
  • sobota 29. dubna, Akademie nadání na plzeňském Jiráskově náměstí – Příprava prostor pro sportovní aktivity dětí
    • Akademie nadání se chystá upravit sklepní prostory v domě na Jiráskově náměstí 31 v Plzni, kde sídlí, které budou využívány pro sportovní aktivity s dětmi - například zde budou umístěny pinpongové stoly. Organizátoři potřebují „každou ruku“ na skopávání omítky, odnos suti a úklid prostor.
  • sobota 29. dubna, Partička z Úlic, Kostel Nejsvětější Trojice, Jezná - Zkrášli Zahradu ticha!

    • „Zkrášlíme si pro sebe Zahradu ticha – veřejně přístupný prostor přiléhající ke kostelu Nejsvětější Trojice v obci Jezná. Chystáme se provést jarní údržbu pozemku s vyhrabáním listí, zasazením ovocných keřů a bylinek a když čas dovolí, tak natřeme kapličku. Pak jsou všichni dobrovolní „makáči“ zvaní na buřt na ohni a jiné dobroty! Tak přijďte," láká na akci Partička z Úlic.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24